Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo myöntää, että hänellä on jo ajatuksia uudesta sisäministeristä.

–Paljon on ajatuksia aiheeseen liittyen, Orpo toteaa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä päätti esittää nykyistä sisäministeriä Paula Risikkoa (kok.) eduskunnan puhemieheksi.

Puhemiehen valinnan tekee lopullisesti vasta eduskunnan kaikki kansanedustajat, eikä kokoomuksessa vielä maanantaina tehty päätöstä Risikon seuraajasta tai mahdollisesta ministerikierrätyksessä. Lisäksi kokoomuksessa puoluehallitus osallistuu ministerivalintoihin.

Mahdolliseen ministerikierrätykseen Orpo ei halunnut ottaa kantaa.

Puheenjohtaja Orpo kertoo, että hallitus voitaisiin mahdollisesti kutsua koolle jo huomiselle tiistaille valtiopäivien avajaisten jälkeen.

–Tämä menee käytännössä niin, että jos ja kun ministeri Risikko valitaan eduskunnan puhemieheksi, niin tehtävä alkaa käytännössä siitä hetkestä. Siitä hetkestä päättyy myös ministerin tehtävä, Orpo selventää.

Risikko on sisäministerinä toiminut myös osana sote-uudistusta ratkonutta niin kutsuttua reformiministerien ryhmää. Orpo ei vielä maanantaina osannut sanoa, jatkaako Risikon tilalle valittava sisäministeri myös tässä tehtävässä.

–Ratkomme ministeriryhmän sisäiset työnjaot sitten kun ministerivalinta tehty.

Puhemiesvalinnassa esiin nousi myös keskustelu sukupuolesta ja tasa-arvosta. Ennen joulua poliittiset naisjohtajat yli puoluerajojen ottivat yhdessä kantaa, että puhemiehistöön avautuviin tehtäviin olisi syytä esittää naisia.

Orpo myöntää, että puhemiesvalinnan kohdalla oli ”tasa-arvoteon paikka”.

–Mutta haluan korostaa, että emme valinneet ensisijaisesti naista vaan Paula Risikon, Orpo aloitti.

–Joka vastaa miestä, Risikko näpäytti.

–Ja on niin kokenut ja osaava, että kun sattui täyttymään nämä molemmat kriteerit kerralla, niin silloin oli aika selvä.

Samalla Orpo vihjasi, että Risikon tilalle kokoomuksen ministeriryhmään nousisi myös nainen. Tällä hetkellä kokoomuksen viidestä ministeristä kolme on miehiä ja kaksi Risikko mukaan lukien naisia.

–Minusta tasa-arvonäkökulma on hyvin relevantti. Mutta päätökset tehdään puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän kanssa, sanoo Orpo.