”Liike on oikeaan suuntaan. Vasemmalle”, vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki kiteytti hallitusohjelman sisällön.

Kokoomus opetteli tiistaina oppositiopolitiikkaa ja sdp hallitusvastuun kantamista, kun eduskunta kävi tiedonantokeskustelua pääministeri Antti Rinteen (sd) hallitusohjelmasta.

LUE MYÖS: ”Antti Rinne hankki hallitussovun rahalla, jota ei ole”

Lievää kompastelua oli havaittavissa molemmin puolin. Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman puhutteli vahingossa kokoomuksen puheenjohtajaa Petteri Orpoa ”ministeriksi”.

Kesäkuusta 2014 lähtien valtioneuvostossa istunut Orpo puolestaan antoi oppositioon putoamisesta aiheutuneen mielipahan kuulua, kun hän syytti Rinnettä kaksoispelistä hallitustunnustelujen aikana.

Tunnusteluvaiheessa oli Orpon mukaan selvää, että rahaa voidaan käyttää pysyviin investointeihin kuten väylähankkeisiin ja yliopistojen pääomitukseen. Nyt hallitus kuitenkin ”ripottelee rahaa sinne tänne”.

Orpo antoi ymmärtää, että Rinne ja demarit ovat myyneet omat tavoitteensa muille hallituspuolueille saadakseen ne mukaan hallitukseen.

”Rinne on hankkinut pääministerin tehtävän rahalla, jota ei ole. Kokoomus ei suostunut tähän suureen bluffiin”, Orpo sanoi.

Rinne vastasi, että hänellä on tallella muistiinpanot kokoomuksen kanssa käydyistä tunnusteluista, ja niiden mukaan Orpo olisi väärässä. ”En minä missään vaiheessa edellyttänyt, että kaikki Sdp:n tavoitteet on hyväksyttävä.”

Kokoomuksen oppositiolinja keskittyi siis toistaiseksi siihen, että se kyseenalaisti hallituksen ”tulevaisuusinvestointien” määritelmän.

”Rahat Afrikkaan”

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) teki puolestaan selväksi, että ohjelmassa mainitut kolmen miljardin euron investoinnit ovat todellakin kertamenoja, jotka loppuvat vuoteen 2022 mennessä. ”Ne eivät ole jatkuvia”.

Eduskunnan salissa oikeassa äärilaidassa istuvien perussuomalaisten oppositiopolitiikka oli kokoomukseen verrattuna suorasukaista ja rutinoitunutta.

Perussuomalaisten ryhmäjohtaja Ville Tavio löi kahta kärpästä yhdellä iskulla: ”Emme ymmärrä tällaista haihattelua ja tuhlailua. - - On kestämätöntä, että hallitus aikoo myydä valtion omaisuutta ja lähettää myynnistä saadut rahat Afrikkaan.”

Tavio puolusti ”tavallista suomalaista”, jonka kimppuun hallitus on usuttamassa verottajaa.

”Kotitalousvähennyksen leikkaus ja polttoaineveron korotus syövät tavallisen suomalaisen ostovoimaa”, Tavio sanoi. korotukset ovat hänen mukaansa myrkkyä erityisesti autoilijoille ja kuljetusalan yrittäjille.

”Ei riitä suomalaisille”

Toisin kuin kokoomus, perussuomalaiset tyrmäsivät odotetusti myös hallituksen ilmastopolitiikan: ”Suomi on jo laskenut päästöjä enemmän kuin muut maat. Muiden päästöleikkauksia ei pidä siirtää suomalaisten maksettavaksi”, Tavio sanoi.

Hän tarttui myös hallituksen aikeeseen panna luvattomasti maassa oleskelevat turvapaikanhakijat töihin. ”Hallitusohjelman tavoitteena on turvapaikkapolitiikan löysentäminen. Laittomasti maassa oleville aiotaan antaa työlupa.”

Tavio arveli, että hallituksen politiikan päässä häämöttää tilanne, jossa ”hyvinvointia ei enää riitä suomalaisille”.

Valtiovarainministeri Lintilä sai vastata oikean laidan syytöksiin numeroilla. Hänen mukaansa polttoaineveron korotus merkitsee autoilijalle vain 60 euron lisäkustannusta vuodessa, jos ajoa kertyy 20 000 kilometriä vuodessa kuuden litran kulutuksella sataa kilometriä kohden.

Kotitalousvähennyksen yläraja laskee Lintilän mukaan 2 400 eurosta 2 250:een, eli se pienenee vain kaikkein varakkaimmilta, joilla on varaa käyttää vähennystä täysmääräisesti. Keskimääräinen kotitalousvähennys on hänen mukaansa tuhat euroa vuodessa.

”Kollo kokoomus”

Keskustan ryhmäjohtaja Antti Kurvinen väritti ryhmänsä puheenvuoroa eteläpohjalaisuuksilla. Hänen mielestään perussuomalaiset ajoivat itsensä jo vaalikampanjan aikana umpikujaan, josta ulos pääsemiseksi olisi tarvittu ihmemies McGyveria.

Kokoomusta Kurvinen moitti yksipuolisesta ehdottomuudesta: ”Meillä Etelä-Pohjanmaalla sellaista ehdottomuutta on tavattu kutsua ”kolloudeksi". Tärkein ero ylimielisen kollouden ja rohkean peräänantamattomuuden välillä on se, että pitää pystyä neuvottelemaan ja sopimaan. Kokoomuksessa sen sijaan uhottiin, että porvari vie ja muut vikisevät.”

Kurvinen myönsi, että keskustan huono vaalitulos oli puolueelle ”kova isku”. Keskusta kuitenkin päätti lähteä hallitukseen, koska se sai kaikki kynnyskysymyksensä läpi neuvotteluissa.

”Uusi punamulta jakaa nyt niitä hedelmiä, jotka kylvettiin Sipilän hallituksen hyvällä taloudenpidolla”, Kurvinen hehkutti.

”Havuntuoksuista ilmaa”

Vihreiden tuoreen ryhmäjohtajan Emma Karin puhe oli maanpuolustushenkinen. Hän tosin määritteli maanpuolustuksen uudelleen: sitä tehdään ”kodeissa ja neuvoloissa”.

”Maan puolustamista on se, että me murramme lasikatot tyttäriemme puolesta, että estämme poikiamme tippumasta, että annamme jokaiselle isälle yhdenvertaisen oikeuden vanhemmuuteen ja jokaiselle äidille oikeuden uraan.”, Kari kehui hallitusohjelmaan kirjattua perhevapaauudistusta.

Uudistuksen sisällöstä ei tosin ole vielä tietoa - perhevapaiden uudistus pitäisi ohjelman mukaan toteuttaa yhteistyössä työmarkkinajärjestöjen kanssa.

”Maan puolustamista on se, ettei lastemme tarvitse kantaa vastuuta maapallon selviämisestä vaan me aikuiset teemme kaikkemme ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi ja varmistamme, että meidän lapsillemme jää mahdollisuus hengittää kauniiden metsiemme havuntuoksuista ilmaa, uida puhtaissa vesissä ja kulkea soilla narisevia pitkospuita pitkin”, Kari maalaili.

Hallitus on sitoutunut pysäyttämään ilmaston lämpenemisen 1,5 asteeseen, mutta Kari toivoi, että oppositio kannustaisi hallitusta pyrkimään vielä nykyistäkin tiukempiin ilmastopoliittisiin tavoitteisiin. ”Vaatikaa meiltä enemmän.”

Kari sanoi myös, että hallitusohjelma on ”ihmisoikeusmyönteisiin naismuistiin” sekä ”tämän maan historian vihrein ja feministisin.”

Kokoomus ja peruskoulu

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki puolestaan kehui, että ohjelma on vasemmistolainen, vaikka kaikkia tavoitteita ei heti voidakaan toteuttaa. Hän muistutti presidentti Mauno Koiviston usein siteeraamista Eduard Bernsteinin sanoista, jonka mukaan ”liike on tärkein”.

”Liike on oikeaan suuntaan, vasemmalle. Taka-askelia ei juurikaan tarvinnut ottaa”, Arhinmäki arvioi vasemmistoliiton saavutuksia hallitusneuvotteluissa. Hän kehui samalla vasemmistoliiton ministerit, sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen, joka poistaa vihatun aktiivimallin, sekä opetusministeri Li Anderssonin, joka toteuttaa ”kunnianpalautuksen koulutukseen”.

Arhinmäki piikitteli kokoomusta siitä, että se vastusti 1960-luvulla peruskoulu-uudistusta. ”Nyt se vastustaa samalla kiihkeydellä oppivelvollisuuden pidentämistä. Tasa-arvon parantaminen on ollut aina kokoomuksen hampaissa”, Arhinmäki sanoi.

Kokoomuksen Timo Heinonen reagoi tähän välihuudolla: ”Höpö höpö”.

LUE LISÄÄ:

Paavo Arhinmäeltä suoraa puhetta Rinteen 3 miljardista: ”Olen huolestunut tästä kansallisomaisuuden myynnistä”

Petteri Orpo: Kokoomus on valmis tukemaan Rinteen hallitusta työllisyystoimissa

Vihreät halusi 1,1 miljardia koulutukseen, sai 500 miljoonaa – Emma Kari: ”Hyvin meni”