– Mitä kriittisemmäksi tilanne menee, sitä itsekkäämpiä, omista lähtökohdista tehtyjä ratkaisuja [Euroopassa] tehdään, pohti sisäministeri Petteri Orpo (kok.) pakolais- ja siirtolaiskriisiä keskiviikkona tavatessaan politiikan toimittajia.

Vaikka viranomaiset pitävät Suomen tilannetta jo kriittisenä muun muassa vastaanottokeskusten riittävyyden osalta, sanoi Orpo Suomen kyllä pärjäävän.

– Tänä vuonna [hakijoiden arvioitu] määrä on noin 27 000. Kyllä me nämä määrät pystytään vielä hoitamaan. Jos ensi vuonna nousee samalle tasolle, Suomelle tulee taloudellisia ja henkisiä vaikeuksia, Orpo sanoi tilaisuudessa.

– Vastaanottaminen onnistuu, mutta miten kotoutamme, siinä voi tulla haasteita, hän jatkoi.

Toisaalta vain osa turvapaikanhakijoista jää varsinaisesti kotoutettaviksi. Sisäministeriön tuoreen arvion mukaan noin 60–65 prosenttia turvapaikanhakijoista saa kieltävän päätöksen. Arvio perustuu viimeisen parin kuukauden keskimääräisiin hakijaprofiileihin ja tehtyihin pistokokeisiin.

Orpolta kysyttiin tilaisuudessa, voidaanko siis sanoa, että kaksi kolmasosaa hakijoista on siirtolaisia etsimässä parempaa elämää, ei niinkään turvaa.

– Noin voi sanoa, Orpo linjasi.

Arviot siitä, että Euroopan on löydettävä ratkaisut muuttoliikkeen hillitsemiseen parin kuukauden sisällä, on ministerin mukaan syytä ottaa vakavasti.

– Schengen-järjestelmä kaatuu, jos kriisiä ei saada hoidettua. Nyt jo kaikki myöntävät, että Schengen ei tällä hetkellä toimi.

Vapaan liikkuvuuden järjestelmän murtuminen ja Euroopan maiden itsekkäät ratkaisut kulkevat käsi kädessä. Orpo sanoi, että hänen mielestään aitojen pystyttäminen rajoille ei kuulu nykypäivän Eurooppaan.