Facebookissa ja muissa some-palveluissa lähtee välillä kiertämään ”hassunhauskoja” ilmiöitä, jotka eivät välttämättä ole ihan niin viattomia kuin ensin tuntuu.

Monet Facebook-käyttäjät varmasti muistavat Cambridge Analyticaan liittyvän tiedonkeruun ja tietojen käyttämisen vääriin tarkoituksiin. Ne ojennettiin hopeatarjottimella, kun varomattomat ihmiset osallistuivat viattomalta vaikuttaneeseen ”testiin”.

Nyt somepalveluissa on näkynyt runsaasti kuvapareja, joissa ihmiset esittelevät ulkonäköään nykyhetkellä ja kymmenen vuotta sitten. Tai ei aina välttämättä kasvojaan, joissakin versioissa pyydetään julkaisemaan uusi ja vanha some-profiiliin liitetty kuva.

Hän puntaroi, mihin joku voisi tarvita tällaisia kuvia. Yksi mahdollisuus on, että niitä käytetään kasvontunnistuksen ja sitä tukevan tekoälyn kehittämiseen. Etenkin selvistä kasvokuvista voi tehdä helposti havaintoja siitä, miten ihmiskasvot muuttuvat kymmenessä vuodessa.

O’Neill toteaa, että tätä skenaariota voidaan vähätellä sanomalla, että etenkin Facebookilla on jo hallussaan kaiken maailman kuvia, joita ihmiset ovat jakaneet palvelun kautta. Ne kuitenkin ovat tosiaan mitä tahansa ja otettu milloin tahansa. Kymmenen vuoden välein samasta ihmisestä otetut kuvat antavat paljon tukevamman lähtökohdan. Usein jakajat vielä avuliaasti liittävät selittävää tekstiä kuvien oheen. Ja tietoja metsästävä kiittää.

Tekoälyyn liitetty kasvontunnistus on asia, joka huolestuttaa suuresti yksityisyyden suojaa puolustavia tahoja, ja sen luulisi askarruttavan muitakin. Ei välttämättä ole lainkaan mukavaa, jos joku halutessaan pystyy selvittämään kaikki liikkeesi valvontakameroiden avulla.

LUE MYÖS:

1 % väestöstä jo mukana – Suomessa käynnissä ainutlaatuinen ”AI-ihmiskoe”

Entinen Facebook-pomo varoittaa: Ette ymmärrä miten teitä ohjelmoidaan – lopettakaa somen käyttö

Varo katalaa kikkaa – Jos sait tällaisen viestin, älä klikkaa linkkejä