Presidentti Tarja Halonen pitää nykyistä työelämää varsin valikoivana sen suhteen, ketkä kelpuutetaan töihin. Itsekin osatyökykyiseksi tunnustautunut Halonen nauratti yleisöä Suomi-Areenassa paljastuksillaan kuulolaitteestaan.

Halonen osallistui Porissa keskusteluun osatyökykyisistä. Hän sanoi, että ympäri maailmaa osallistuminen aikuisten ihmisten väliseen kanssakäymiseen katsotaan useimmiten työnteoksi. Hän huomautti, että viime kädessä yhteiskunnan vastuulla on taata ihmiselle säällinen elämä, jos ei syystä tai toisesta pysty tekemään tarpeeksi töitä elättääkseen itsensä.

Halonen korosti, että hänelle itselleen työ on ollut tavattoman tärkeää. Hän kertoi kasvaneensa perheessä, jossa oli vahva työväenliikkeen katsomus ja kasvoi ajatukseen, jonka mukaan pitää olla valmis antamaan oma panoksensa hyvänä työihmisenä.

Hän tunnusti olevansa keskustelussa paikalla itsekin osatyökykyisenä ja huomautti olevansa 74-vuotias ja eläkkeellä.

–Teen siitä huolimatta sekä Suomessa että kansainvälisesti paljon työtä. Toki en palkallista työtä, mutta kuitenkin katsoisin, että jollakin lailla hyödyttävää työtä, Halonen sanoi Porissa.

–Ennen kuin aloitettiin tätä keskustelua, laitoin vasempaan korvaani kuulolaitteen, joka vahvistaa miesten ääniä, siis meinaan matalia ääniä, Halonen jatkoi ja nauratti yleisöä.

Halonen paljasti, että hänen äänikynnykseensä on tullut aikoinaan kuoppa nimenomaan miesten äänten kohdalle ”lentokoneessa tapahtuneen jutun takia”. Hän onkin jo aiemmin kertonut kuulonsa vioittuneen flunssaisella lentomatkalla vuosia sitten.

–Voin lohduttaa: ainakin aviomieheni Pentti, joka on tuolla katsomossa, sanoi, että se saattaa olla onnellisen avioliiton salaisuus, Halonen vitsaili juontajankin nauraessa.

Halosen mielestä nykyinen työelämä on varsin ylimielinen sen suhteen, kuka katsotaan sopivaksi työhön otettaessa.

–Aina pitäisi löytyä sellaisia freesejä kolmevitosia, joilla on jo lapset saatu ja kaksi akateemista koulutusta ja pitkähkö työkokemus ja jotka olisivat valmiita muuttamaan milloin tahansa minne tahansa tekemään mitä tahansa. Niitä on kuulkaa aika vähän varastossa, Halonen huomautti.

Halosen mielestä tavallaan kaikki ovat osatyökykyisiä, koska harva osaisi tehdä kaikkea mahdollista työtä, vaikkapa laulaa oopperassa tai tanssia balettia. Hän uskoo, että osatyökykyiset saadaan jo 10 vuoden päästä entistä paremmin mukaan työelämään.

–Olen sellainen syntyoptimisti. Minä uskon niin, että silloin ollaan päästy tähän ajatukseen, että me kaikki olemme osatyökykyisiä. Pitää pystyä vain aina huomaamaan, mihin hommiin olemme oikein ehdottoman hyviä.