Danny BoyleKuva: EPA / All Over Press

Hollywoodissa parhaan elokuvan Oscarilla on palkittu Slummien miljonääri, joka kahmi kaikkiaan kahdeksan kultapystiä. Parhaana ohjaajana palkittiin Slummien miljonäärin ohjannut Danny Boyle. Elokuva oli ehdolla kymmenen Oscarin voittajaksi.

Parhaana vieraskielisenä elokuvana palkittiin pienoinen yllätysnimi, japanilainen Departures. Parhaan animaatioelokuvan palkinto puolestaan meni maapallon viimeisestä robotista kertovalle elokuvalle Wall-E.

Odotetusti parhaan miessivuosan Oscarilla palkittiin myös vuosi sitten kuollut australialaisnäyttelijä Heath Ledger roolistaan uusimmassa Batman-elokuvassa. Ledger näytteli Yön ritari -filmillä arkkikonna Jokeria.

Aiemmin Oscarin on voittanut vain yksi palkitsemishetkellä edesmennyt näyttelijä, 1970-luvun lopulla palkittu Peter Finch. Heath Ledger kuoli unilääkkeiden tahattomaan yliannostukseen 28-vuotiaana viime vuoden tammikuussa.

Ledgerin puolesta kiitospuheen gaalassa piti hänen perheensä. Ledgerin pysti luovutetaan aikanaan miehen tyttärelle Matilda Ledgerille, kun hän täyttää 18 vuotta. Tytär on nyt kolmivuotias.

Parhaan naissivuosan palkinnon on saanut Penélope Cruz roolistaan Woody Allenin elokuvassa Vicky Cristina Barcelona. Madridissa syntynyt 34-vuotias Cruz on ensimmäinen Oscarilla palkittu espanjalaisnäyttelijätär. Kaksi vuotta sitten Cruz oli ehdolla naispääosa-Oscarin saajaksi roolityöstään elokuvassa Volver.

Yhdysvaltain elokuva-akatemia jakaa Oscar-palkinnot nyt 81:nnen kerran. Voittaja valitaan kaikkiaan 24 sarjassa.