Ensi yönä ne taas jaetaan. Elokuva-alan himotuimpien palkintojen Oscareiden jako päättää kolmatta kuukautta jatkuneen palkintogaalojen sarjan.

”Ryysyistä rikkauksiin” –tarinan kertovaa Slummien miljonääriä pidetään yleisesti vahvimpana ehdokkaana parhaan elokuvan palkinnon saajaksi. Elokuva keräsi yhteensä 10 ehdokkuuta.

Brad Pittin tähdittämä Benjamin Buttonin elämä on ehdolla jopa 13 Oscarin voittajaksi.

Parhaan miesnäyttelijän Oscarista käydään taisto Sean Pennin ja Mickey Rourken välillä. Penn teki loistavan roolin elokuvassa Milk ja Rourke teki vahvan paluun elokuvassa Wrestler.

Parhaan naisnäyttelijän Oscarin odotetaan menevän joko Kate Winsletille tai Meryl Streepille.

Suurin mielenkiinto kohdistuu tänä vuonna kuitenkin voittajien sijasta siihen, että saako gaalan juontaja Hugh Jackman ravisteltua kankeaa gaalaa kiinnostavammaksi. Katsojaluvut ovat olleet tasaisessa laskussa jo pitkään ja Jackmanin harteille on ladattu suuria odotuksia. Gaalan tuottajiksi on valittu myös musikaaleista tutut hahmot.

- Tuottajakaksikko Bill Condon ja Laurence Mark ovat tietävät kuinka hyvää viihdettä tehdään ja Hugh Jackman osaa myydä sen yleisölle, kolumnisti Tom O’Neil sanoi palkintogaalan virallisella sivustolla TheEnvelope.com.

Vaikka viime vuosina Oscareiden juontajina on nähty suosittuja komediatähtiä, katsojaluvut ovat tulleet rajusti alas. Viime vuoden katsojaluvut Yhdysvalloissa romahtivat viidesosan edellisvuoden 40 miljoonasta 32 miljoonaan.

Oscareiden ennätysyleisö oli vuonna 1998, jolloin megahitti Titanic siivitti palkintogaalankin 55 miljoonan katsojan lukemiin.