Vihreiden konkaripoliitikko Osmo Soininvaara ihmettelee Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtajan Elina Pylkkäsen näkemystä, jonka mukaan tulevan hallituksen kannattaisi nostaa esimerkiksi ravintolapalveluiden arvonlisäverokantaa.

”Taloustiede sanoo, että vapaa-ajalla kulutettuja hyödykkeitä pitäisi verottaa ankarammin ja sitä mikä liittyy työn tekemiseen kevyemmin”, Pylkkänen kommentoi lauantaina Helsingin Sanomille.

Soininvaaran mielestä verotus pitäisi porrastaa hintajouston mukaan.

”Mikä taloustiede näin sanoo? Minä olen oppinut, että jos verotus ei ole neutraalia, se pitäisi porrastaa hintajouston mukaan. Tuotetta, jonka kysyntä on hinnasta riippumatonta, voidaan verottaa enemmän ja maltillisemmin sellaista hyödykettä, jonka kysytä laskee veron vuoksi”, Soininvaara vastaa Pylkkäselle blogissaan.

Hän huomauttaa myös, että valtaosa ravintolaruuasta syödään lounastunnilla.

”Verrattuna melkein mihin hyödykkeeseen hyvänsä, ravintolasyöminen painottuu vähemmän vapaa-ajan kulutukseen. Esimerkiksi kodin huonekalut ovat kokonaan vapaa-ajan kulutusta.”

Soininvaaran mukaan on ”kovin arveluttava ajatus”, että tavarat ovat oikeita hyödykkeitä ja palvelut ”jotain hömppää”.

”Korostettakoon vielä sitä, että vaikka arvonlisäveroa kutsutaan kulutusveroksi, yritykset maksavat sen summasta, joka koostuu yrityksen maksamista palkoista, koroista ja voitosta. Ravintoloiden tilittämä arvonlisävero koostuu lähinnä työhön kohdistuvasta verosta”, hän muistuttaa.

Soininvaaran mukaan alimpien arvonlisäverokantojen nosta on sinänsä hyvä tavoite.

”Jos meillä olisi vain yksi arvonlisäverokanta, se olisi 20 % ja tämä parantaisi monen korkeasti verotetun palvelualan verotusta.”

Lue myös: Yksi asia huolestuttaa talouden asiantuntijoita vuodetussa hallitusohjelmassa: ”Tämän takia olen ollut vähän huolissani”