Vihreiden vaikuttaja Osmo Soininvaara osallistuu blogissaan keskusteluun tuloeroista, joista on joulukuussa käyty julkista keskustelua.

”Suomen verrattain pienet tuloerot johtuvat siitä, että meillä on onnistuneita yrityksiä vähemmän kuin vaikkapa Ruotsissa. Tämä seikka meidän pienten tuloerojemme takana ei ole mitenkään yksiselitteisesti myönteinen asia”, Soininvaara kirjoittaa ja huomauttaa, että esimerkiksi peliyhtiö Supercellin menestys on lisännyt Suomessa tuloeroja.

LUE MYÖS:

”Historian suurin” – Arhinmäki: Katsokaa tätä tuloerolukua Suomesta

Juha Sipilällä on selitys tuloeroilmiölle – Pääministeri löysi ilahduttavan tiedon

Marimekon ja Rovion hallitusten puheenjohtaja Mika Ihamuotila sanoi hiljattain, että Suomessa pitkään vallinnut sijoittamisvastainen ilmapiiri mahdollistaa yrityskadon ulkomaille. Ihamuotilan mukaan käynnissä on ikävä ilmiö: suomalaisia pörssiyhtiöitä ostetaan ulkomaiseen omistukseen enemmän kuin päinvastoin. LUE LISÄÄ: Mika Ihamuotilalta suorat sanat Ylellä: ”10 vuoden päästä ei ole enää suomalaista Ameria – eikä henkilökuntaa”

Myös Soininvaara kirjoittaa kotimaisesta omistuksesta.

”Kun Suomessa ei ole menestyneitä yrittäjiä, meiltä puuttuu kotimaista omistusta. Pääomatuloja yrityksemme synnyttävät siinä missä muuallakin, mutta tulot menevät ulkomaisille omistajille. Tämä pitää tuloerot Suomessa pieninä, mutta ei se silti mikään riemun aihe ole”, Soininvaara kirjoittaa.

Soininvaaran mielestä kotimaista omistusta pitäisi vahvistaa Suomessa.

”Jotenkin pitäisi motivoida tavallisia kansalaisia investoimaan kotimaisiin yrityksiin sen sijaan, että mädättävät rahaa korottomilla pankkitileillä”, hän kirjoittaa.

Ihamuotila kiittelee Soininvaaran ulostuloa Twitterissä.

”Suomalaiset olisi hyvä vihdoin saada säästämään osakkeisiin, jotta he itse vaurastuisivat. Samalla suomalaiset yhtiöt saisivat uusia hyviä omistajia. Rahat pois pankkitileiltä”, Ihamuotila kommentoi.