Suomen kaupungistuminen tapahtuu tällä hetkellä hallitsemattomasti, katsoo vihreiden Helsingin kaupunginvaltuutettu Osmo Soininvaara. Vihreiden puoluekokouksessa hän katsoo, että poliittisessa päätöksenteossa pitäisi kiinnittää huomiota kaupungistumiseen ja robotisaatiion.

–Meillä on se tilanne, että asuntojen hinnat nimenomaan Helsingin kaupungin alueella ovat nousseet aivan liian korkeaksi – epäsosiaalisen korkeaksi. Se johtuu siitä, että muuttopaine Helsinkiin on aivan liian suuri, eli enemmän haluaisi tulla kuin pystyy tulemaan, sanoo Soininvaara Uudelle Suomelle.

Erityisen huolissaan hän on kuitenkin pienten, entisten teollisuuskaupunkien tyhjenemisestä, joita leimaa näköalattomuus ja kyvyttömyys tehdä päätöksiä. Esimerkkinä hän mainitsee Kymenlaakson.

–Meidän suuri ongelmamme ei ole nyt maaltapako, vaan pienten kaupunkien tyhjeneminen. Siinä menetetään arvokasta infrastruktuuria. Jos joku keksisi, miten niistä pienistä kaupungeista saisi elinkelpoisimpia, niin kaikki voittaisivat, Soininvaara sanoo.

Automatisaation ja robotisaation on julkisessa keskustelussa yhtäältä pelätty tuhoavan työpaikkoja ja toisaalta luovan niitä. Soininvaara korostaa, että se on uhka ainoastaan siinä tapauksessa, että politiikka epäonnistuu.

–Onko kukaan valittanut, että meille on tullut pyykkikoneet ja astianpesukoneet, jotka ovat ryövänneet kotiäitien työt? Soininvaara naurahtaa.

–Jos se työ, mitä pitää tehdä, jotta saisimme välttämättömät tuotteet, voidaan automatisoida, niin senhän pitäisi olla kiva asia. Huono ja epäonnistunut yhteiskuntapolitiikka johtaa siihen, että se merkitsee joidenkin väestöryhmien aseman heikkenemiseen. Tämä vaatisi toisenlaista otetta ja ensimmäinen ote olisi, että hahmotettaisiin ongelma.

Yksi konkreettinen asia, joka vaatisi uudistusta on Soininvaaran mukaan sosiaaliturva.

–Meidän sosiaaliturva on tehty paperityöläistä varten. Eikä edes sitä varten, että paperitehdas lakkautetaan, vaan että tulee tilapäinen lama ja tehdas pannaan puoleksi vuodeksi kiinni, toteaa Soininvaara.

–Nykyaikana tulee yleistymään sellainen tilanne, että on vaikea sanoa, onko ihminen yrittäjä vai palkansaaja. Sitä rajaa ei tietoisesti pitäisi ylläpitää, eikä pitää rikoksena, jos ihminen yrittää itse työllistää itsensä.

Yksi mahdollisuus olisi Soininvaaran mielestä se, että jokaisella suomalaisella olisi oma y-tunnus, jonka kautta voisi tehdä työtä niin työsuhteessa kuin keikkoinakin.

–Ja koska jokaisella on henkilötunnus, niin se kävisi siihen, hän toteaa.