Vihreiden konkaripoliitikko Osmo Soininvaara kertoo blogissaan, että vihreissä pohdittiin yhdistymistä sdp:n kanssa 1980-luvulla.

”Joskus 1980-luvulla piskuinen joukko tulevia vihreitä vaikuttajia kokoontui Suomi-lehden tiloissa miettimässä orastavan vihreän liikkeen yhteiskunnallista strategiaa. Olimme yksimielisiä siitä, että demarit näyttävät suomalaiselle yhteiskunnalle suunnan. (Ihan oikeasti, siltä se silloin näytti.)”, Soininvaara kirjoittaa.

Sdp:n entinen kansanedustaja, entinen oikeusasiamies Jacob Söderman arvioi lauantaina Helsingin Sanomissa, että sdp olisi menestynyt puolueena paremmin, jos olisi yhdistynyt vihreiden kanssa 1980-luvulla.

Soininvaaran mukaan vihreissä uskottiin tuolloin, että suomalaiseen yhteiskuntaan vaikutetaan vaikuttamalla demareihin.

”Enää piti ratkaista, vaikutetaanko demareihin tehokkaammin sisältä vai ulkoa. Päädyimme vaikuttamaan ulkoa, koska meitä oli niin vähän ja demareita niin paljon, että demareiden sisällä olisimme eristäytyneet jonnekin Etelä-Helsingin sos.dem -yhdistykseen esittämään eriäviä mielipiteitä puoleen päätöksiin”, hän sanoo.

”Käsitys omasta projektistamme oli, että se olisi väliaikainen ja sen tehtävä olisi toimia katalyyttina poliittisessa kentässä. Tämä arvio meni aivan poskelleen, mutta luulen, että arvio jauhautumisesta demarien koneiston sisällä oli oikea. Jos olisimme menneet sisälle demareihin, emme olisi juuri pystyneet siellä mitään tekemään. Vihreä puolue olisi Suomeen syntynyt joka tapauksessa, vähän myöhemmin ja vähän erilaisena ja vähemmän Helsinki-keskeisenä”, Soininvaara jatkaa.

Sdp viettää tänään lauantaina 120-vuotisjuhliaan Turussa. Juhlan alla on nostettu keskusteluun sdp:n ja vasemmistoliiton yhdistyminen, varsinkin kun puolueilla on vuoden 1918 sisällissodan katkomat yhteiset juuret.

Pääministeri, sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ei näe yhdistymiselle tarvetta.

”Olen ajatellut, että jos tällaisen liikkeen tekisi, niin yksi plus yksi -yhteenlaskun tuloksena pitäisi olla enemmän kuin kaksi. Nyt se saattaa jäädä alle kahden ja se ei ole minusta yhteiskunnan kehityksen kannalta hyvä vaihtoehto”, hän toteaa Uuden Suomen ja Kauppalehden videohaastattelussa. Lue lisää: Antti Rinne avaa ehdotustaan palkkatuesta: ”Voidaan saada 10 000–20 000 työllistynyttä lisää”

Ajatuksen vasemmistopuolueiden yhdistymisestä nosti viime sunnuntaina esiin ex-ulkoministeri, sdp:n kansanedustaja Erkki Tuomioja.

”Tämäkin asia tulee ottaa vakavaan pohdintaan ja keskustelun kohteeksi, mutta siihen on parempi palata sitten kun olen voinut perustellummin käsitellä vasemmiston tilaa ja tulevaisuutta Suomessa tilanteessa, jossa molempien puolueiden yhteinen gallupkannatus pyörii 25 prosentin tuntumassa. Tämä yhdistämiskysymys, jonka epärealismista olen vallitsevissa oloissa täysin tietoinen, ei ole ensimmäinen, saatikka ainoa tai tärkein asia jota tulee ennakkoluulottomasti katsoa, mutta ei myöskään sellainen joka tulee ennakkoluuloisesti heti kättelyssä sulkea pois”, Tuomioja kirjoitti Facebookissa.

Lue myös: Voisivatko sdp ja vasemmistoliitto yhdistyä, entä keskusta ja kokoomus? ”Todennäköisempää, että vanhoista puolueista lohkeaa uusia sirpalepuolueita”