Vihreiden konkaripoliitikko Osmo Soininvaara nostaa esiin keskustan uuden puheenjohtajan Katri Kulmunin valmiuden lähteä samaan hallitukseen perussuomalaisten kanssa. Hän arvioi tämän kasvattavan keskustan valtaa Antti Rinteen (sd) hallituksessa.

”Keskustalla on nyt puheenjohtaja, joka suhtautuu myönteisesti hallitusyhteistyöhön perussuomalaisten kanssa. Tämä pitää mukavasti pistoolia Antti Rinteen hallituksen ohimolla ja lisää keskustan valtaa hallituksessa”, Soininvaara tviittaa.

Kulmuni sanoi puheenjohtajakampanjansa aikana Uuden Suomen ja Talouselämän haastattelussa, ettei pidä minkään puolueen eristämistä järkevänä.

”Jos vaalitulos ja hallitusohjelma on sen kaltainen, että siihen pystyttäisiin sitoutumaan. On asioita, joista en ole samaa mieltä, mutta en pidä myöskään sitä järkevänä, että eristetään puolueita, vaan kyllä valta ja vastuu täytyy kulkea samassa suhteessa”, hän vastasi suoraan kysymykseen hallitusyhteistyöstä.

Lue tarkemmin: Katri Kulmuni on valmis samaan hallitukseen Jussi Halla-ahon kanssa, vaikka perussuomalaisten ”taustalla voi olla myös pimeitä voimia”

Ylen tuoreimmassa gallupissa keskustan kannatus on enää 11,6 prosenttia. Samaan aikaan perussuomalaiset nousi jo yhdeksän prosenttiyksikköä korkeammalle 20,6 prosenttiin.

Lue myös: Analyysi: Katri Kulmunin on pakko haastaa tosissaan Jussi Halla-ahon perussuomalaiset, jos mielii nostaa keskustan suosta

Emeritusprofessori Heikki Paloheimo luonnehtii, että niillä teemoilla, joilla keskusta lisäisi kannatustaan etelän taajamissa, se todennäköisesti jättäisi maaseudulla selustansa auki perussuomalaisille.

”Keskusta on kannatuksensa alueellisen eriytymisen vanki aivan toisella tavalla kuin perussuomalaiset. Perussuomalaiset saa kannatusta maan eri osista tasaisemmin kuin mikään muu eduskuntapuolue. Vuoden 2019 vaaleissa keskusta kärsi maaseudulla isoja tappioita perussuomalaisille ja vaalien jälkeisissä mielipidemittauksissa kannatuksen valuminen perussuomalaisiin on jatkunut”, hän sanoi viikonloppuna.

Lue lisää: Tutkija: Keskusta jättämässä selustansa auki perussuomalaisille – ”Hankala tilanne”

Perussuomalaisissa reagoitiin Kulmunin valinaan heti lauantai-iltana.

”Onnittelut Kulmunille! Toivottavasti askel alkiolaiseen suuntaan tarkoittaa sitä, että haja-asutusalueiden asukkaiden kyykytys jätevesiasetuksella ja suomalaisen työntekijän kyykytys halpatyövoiman maahantuonnilla loppuu”, puheenjohtaja Jussi Halla-aho tviittasi.

Perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila nosti esiin keskustan Venäjä-yhteydet.

”Toivon, että nyt alkaa aika, jolloin keskusta selvittää avoimesti kytköksensä Venäjää lähellä oleviin tahoihin, kuten Suomi-Venäjä -seuraa”, Junnila sanoi tiedotteessaan.

Hän muistuttaa Katri Kulmunin opiskelleen Pietarissa ja olleen Suomi-Venäjä -seuran puheenjohtajana vuodesta 2015 ministerivalintaansa saakka.

Kulmuni itse linjaa tärkeimmäksi tehtäväkseen keskustan kannatuksen kääntämisen nousuun.

”Keskustan täytyy olla suurin puolue 2023 eduskuntavaaleissa”, hän sanoi tiedotustilaisuudessa valintansa jälkeen.

Lue myös: Katri Kulmuni keskusteli Antti Rinteen kanssa: ”Uudella punamullalla on paljon yhteistä tehtävää”