Suomessa äärimmäisen suosittujen kiinalaisten nettikauppojen valikoimista löytyy tavaraa joka tarpeeseen. Valitettavasti kaikki kiinakauppojen valikoimista löytyvä tavara ei täytä eurooppalaisia turvallisuusvaatimuksia, Tivi kertoo.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto testasi 32 eri tuotetta, jotka tilattiin testiä varten Wish-, AliExpress- ja eBay-verkkokaupoista. Viraston julkaisema tiedote testituloksista on hyytävää luettavaa. Kaikki 17 testattua lelua tai lastentarviketta todettiin vaaralliseksi, esimerkiksi 170-senttiseksi venyvä tuttiketju, joka muuttuu helposti leikeissä hirttosilmukaksi. Myös lastenvaatteissa oli päänteissä naruja, jotka aiheuttavat kuristumisvaaraa.

Kuudesta kokeillusta usb-laturista viisi oli vaarallisia niin mahdollisen tulipalon kuin sähköiskunkin kannalta. Yksi laitteista osoittautui kaikkien aikojen vaarallisimmaksi Tukesin testaamaksi laturiksi.

Lähes huvittava oli tulos korujen testissä. Yhteensä seitsemässä hopeakorussa ei ollut hopeaa laisinkaan. Samoin kävi kahdelle titaanikorulle, titaania niistä ei löytynyt.

Kaikki ulkomaisten verkkokauppojen tuotteet eivät toki ole vaarallisia, mutta kuluttajan pitää olla niiden kanssa huomattavasti tarkempi kuin Suomesta ostettujen tuotteiden kanssa. Esimerkiksi vialliseksi osoittautuneiden laitteiden osalta ei voida määrätä takaisinvetokampanjaa.

”Verkkokaupoista saa myös hyviä ja turvallisia tuotteita. Kun kuluttaja ostaa tuotteita verkkokaupoista ympäri maailmaa, häneltä vaaditaan ennen kaikkea uudenlaisia taitoja ja osaamista. Kuluttajan pitää itse varmistua siitä, että tuote on turvallinen, se sopii käyttötarkoitukseen ja sitä on laillista tuoda Suomeen”, sanoo Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) tuoteyksikön johtaja Tuiri Kerttula.

Tukes on käynnistänyt aiheesta Omalla vastuulla -kampanjan, johon tuotteiden testauskin liittyy.