Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on kertonut yhdysvaltalaisille, ettei halua lastensa elää ydinasetaakan alla. Asiasta kertoi tiedustelupalvelu CIA:n entinen korkea virkamies Andrew Kim luennoidessaan Standfordin yliopistossa perjantaina. Asiasta uutisoi muun muassa Wall Street Journal.

”Olen isä ja aviomies. Minulla on lapsia enkä halua lasteni kantavan ydinaseita harteillaan koko elämänsä ajan”, Andrew Kim kertoi Pohjois-Korean johtajan vastanneen viime huhtikuussa Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon kysymykseen Pohjois-Korean aikeista luopua ydinaseohjelmastaan.

Wall Street Journalin mukaan Andrew Kim oli mukana korkean tason neuvotteluissa, jotka valmistelivat Kim Jong-unin ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tapaamista Singaporessa viime kesäkuussa. Pompeo toimi silloin CIA:n johtajana.

Kesäkuun tapaamisessa Pohjois-Korean Kim sitoutui Donald Trumpin kanssa allekirjoittamallaan asiakirjalla pyrkimään täydelliseen ydinaseriisuntaan Korean niemimaalla. Asiakirjaa on kuitenkin pidetty käytännössä merkityksettömänä. Lue tarkemmin: USA:n tiedusteluviranomaiset: Pohjois-Korea valmistaa salaa ydinaseissa käytettävää polttoainetta

Kim Jong-un ja Donald Trump tapaavat uudelleen ensi keskiviikkona ja torstaina Vietnamin Hanoissa. Ulkopolitiikan kommenttaattori, Ruotsin entinen pää- ja ulkoministeri Carl Bildt arvioi, että USA:n tärkein tavoite tapaamisessa on Pohjois-Korean ydinaseriisunnan varmistaminen.

”Toistaiseksi asiassa ei ole tapahtunut mitään ydinaseista luopumiseen viittaavaa. Valkoinen talo on tyytynyt siihen, ettei Pohjois-Korea ole tehnyt uusia testejä ydinaseillaan, mutta se tuskin on tarpeeksi aasian maille kuten Japanille. Toisin kuin Singaporessa nyt Trump tulee varmasti asettamaan vaatimaan konkreettisia askelia”, hän ennakoi blogissaan.

Bildt arvioi, että myös Kim tulee asettamaan uusia vaatimuksia Yhdysvalloille. Edellisessä tapaamisessa Trump taipui jo siihen, että Yhdysvallat pysäyttää sotaharjoituksensa Etelä-Korean kanssa. Lue lisää: Trumpin ilmoitus kuohuttaa Etelä-Koreassa ja USA:ssa – ”Sanoinkuvaamaton käänne”

”Kim tulee jatkamaan tällä tiellä. Vähintään yhtä tärkeää hänelle olisi saada tiettyjä helpotuksia talouspakotteisiin”, Bildt kommentoi.