Oulun pitseriasurma ja tapauksen herättämä keskustelu huolestuttavat suomalaisia. Tänään perjantaina sekä Oulussa että Helsingissä marssitaan väkivaltaisesti kuolleiden muistolle ja rauhan puolesta.

Helsingin hiljaisen marssin järjestäjiin kuuluva Miriam Attias kertoo, että tapaus on herättänyt huolta erityisesti maahanmuuttajien keskuudessa, vaikka ammuskelun motiiveista ei ole tietoa.

–Tämä on varmasti järkyttänyt lähes kaikkia suomalaisia, mutta erityisesti maahanmuuttajien kokemuksessa on jotain erikoista. Kysellään, että onko tämä vain sattumaa, sanoo Attias Uudelle Suomelle.

–Nyt näkyvät maahanmuuttajien kohtaamat muut ennakkoluulot ja väkivalta sekä se, että asenneilmapiiri on viime vuosina koventunut.

Ammuskelussa kuoli 21-vuotias marokkolainen pitserian työntekijä. Oululaistaustainen Miriam Attias koki asian läheisesti, sillä hän tuntee uhrin sedän, joka myös haavoittui ampujan luodeista.

Attias ja Ahmed Al-Nawas kirjoittivat aiemmin blogissaan järkyttyneenä surmasta ja etenkin perussuomalaisten kunnanvaltuutetun möläyttämistä kehuista ampujalle. Kirjoittajat tulkitsevat tämän tarkoittavan, että väkivalta koskettaa yleisöä ”hämmentävän vähän”, kun uhri ei ole kantasuomalainen.

–Vihanlietsonta, halventavat puhetavat, väkivalta ja ihmeelliset selitykset eli kaikki, mitkä ämpäriä täyttävät, ovat tulleet niin normaaleiksi, että paljoa ei tarvita siihen, että mikä tahansa on jollekin se viimeinen pisara, kirjoittivat Attias ja Al-Nawas.

–Keskustelu kertoo, että on ihmisiä, joita tämä ei järkytä, Attias sanoo nyt.

Eurooppalaista rasismia ja äärioikeistoa tutkinut ruotsalaistoimittaja Lisa Bjurwald korosti Uuden Suomen haastattelussa marraskuussa sitä, kuinka tärkeää on viestiä vähemmistöille, että rasismia tai syrjintää ei suvaita. Attias on samaa mieltä – myös siitä, että asenteiden koventuminen on Euroopan laajuinen ongelma.

–Puhe ”sodasta” on diskurssi, joka kulkee Euroopassa, Attias sanoo.

–Vastaamme tähän vastenmieliseen keskusteluun hiljaisuudella.

Attias haluaisi tietää, mitä kunnanvaltuutettu Tommi Rautio pelkää, ja miksi tämä puhuu sodasta.

–Niiltä, jotka kokevat olevansa sodassa, haluaisimme kysyä tarkemmin siitä, mitä he pelkäävät? Ei ole hyvä, jos meitä kaikkia yhdistää vain pelko, Attias sanoo.

Attias katsoo perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin tehneen rimaa hipoen sen, mitä hänen puoluejohtajana tuli tilanteessa tehdä. Soini tuomitsi Raution puheen ihmisvihaksi ja rasismiksi ja totesi, että Rautiota odottanee erottaminen.