Microsoftin puhelinyksikön työntekijät kokoontuivat tänään iltapäivällä Oulussa kuulemaan, kuinka yhtiön kaavailemat 18 000 ihmisen irtisanomiset osuvat Pohjois-Pohjanmaalle.

- Tilaisuuden viesti oli selkeä. Oulussa loppuu kaikki työ, Oulun varaluottamusmies Jari-Pekka Teurajärvi sanoi Uudelle Suomelle puhelimitse henkilökunnan tiedotustilaisuuden jälkeen.

Jo aiemmin työntekijät tiesivät, että Oulun toiminnot ajetaan alas ja yksikkö lopetetaan. Näin kertoi laiteyksikön johtaja Stephen Elop kirjeessään työntekijöille. Viesti kerrottiin vielä henkilökohtaisesti työntekijöille.

- Tästä päivästä lähtee yt-neuvottelut rullaamaan ja ne kestävät sen kuusi viikkoa. Sen jälkeen valot sammutetaan, Teurajärvi sanoo vaisulla äänellä.

Oulussa työnsä menettää 500 entistä nokialaista, vielä hetken nykyistä microsoftilaista. Osa voi saada työtä Salosta tai Tampereelta, jonne avautuu muutama työpaikka lisää. Muut jäävät työttömiksi.

- Odotukset ovat olleet suuremmat. Meidän annettiin ymmärtää, että tapahtuisi eri lailla, Teurajärvi kertoo.

Tänään on muisteltu syksyä ja Nokian ex-toimitusjohtaja Stephen Elopin ilmoitusta siitä, että Oulussa työt jatkuisivat puhelinyksikön kaupasta huolimatta. Elop siirtyi kaupassa takaisin Microsoftille ja on nyt lakkauttamassa Oulun yksikköä.

- Tuli yllätyksenä, Teurajärvi kuvailee tunnelmia.

Jo aiemmin Oulussa on koettu it-alan massiivisia irtosanomisia. Nokialla oli kaupungissa töissä parhaimmillaan noin 2 500 henkeä. Näistä 2 000 irtisanottiin jo. Nyt työttömäksi jäävät Teurajärven sanoin ”viimeisetkin mohikaanit”.

Tilanne on vaikea.

- Aiemmin irtisanotuilla ja lähteneillä on ollut paljon paremmat mahdollisuudet työllistyä uudelleen ja saada asuntonsa myytyä, Teurajärvi sanoo.

- It-alalla on tällä hetkellä Oulussa 800 ihmistä työttömänä ja asuntomarkkinoilla valtava ylitarjonta omakotitaloista.

Teurajärvi sanoo kuitenkin näkevänsä hyvänä asiana sen, että Salossa ja Tampereella Microsoftin tuotekehitys jatkuu edelleen.