Oulun hiippakunnan piispanvaalin on voittanut Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo, joka sai heti ensimmäisellä kierroksella yli puolet äänistä. Alustavan tuloksen mukaan hän sai 59,4 prosenttia äänistä.

Ehdokkaita oli kolme: Keskitalon lisäksi mukana olivat Niilo Pesonen ja Jukka Hautala, jotka saivat 261 ja 145 ääntä, kun Keskitalo keräsi yhteensä 597 ääntä. Vaalin äänestysprosentti oli 88,7.

Uusi piispa aloittaa tehtävässään marraskuun alussa. Vihkimys piispan virkaan järjestetään Oulun tuomiokirkossa 11. marraskuuta.

Äänioikeus oli hiippakunnan papeilla sekä samalla määrällä seurakuntien valitsemilla maallikkojäsenillä. Äänioikeutettuja oli yhteensä 1133. Tulokset vahvistetaan torstaina kello 14 alkavassa tuomiokapitulin istunnossa.

Vuonna 1962 syntynyt Keskitalo vihittiin papiksi vuonna 1988. Vuonna 1999 hän väitteli teologian tohtoriksi. Hän on toiminut kirkkohallituksen kansliapäällikkönä vuodesta 2010.

Kolmesta ehdokkaasta Keskitalo ja Pesonen ovat kertoneet, etteivät itse vihkisi homopareja, mutta Pesonen sallisi asiassa omantunnonvapauden. Hautala taas kannattaa avioliittokäsityksen laajentamista ja homoparien vihkimistä.

Lapin Kansan mukaan piispaksi valittu Keskitalo kannattaa kirkon nykyistä käsitystä, että avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto. Keskitalo kuitenkin sanoi maanantaina Lapin Kansalle, että sitoutuisi piispana muiden piispojen kanssa etsimään ratkaisua kirkkoa jakavaan erimielisyyteen avioliitosta.

Homoparien vihkiminen on nyt kirkossa kuuma kysymys. Tasa-arvoinen avioliittolaki sallii samaa sukupuolta olevien parien vihkimisen, mutta kirkko ei. Ristiriita on johtanut tilanteeseen, jossa osa papeista vihkii homopareja kirkon ohjeistuksesta välittämättä. Ehdokkaista Hautala oli yksi 22:sta, jotka tekivät aloitteen tilanteen muuttamiseksi kirkolliskokoukseen, mutta aloite kaatui.

Lue myös: Alkaako kirkko sittenkin vihkiä homopareja? Piispaehdokas uskoo kompromissiin – myös oikeus voi puuttua peliin