”Minun mielestäni sosiaali- ja terveysvaliokunta laitettiin työskentelemään tämä heinäkuun ensimmäinen viikko siksi, että hallitus vaikuttaisi touhukkaalta. Mutta emme me ole valiokunnassa pystyneet juurikaan etenemään. Meiltä puuttuu olennainen osa materiaaleista, jotka liittyvät siihen, voiko valinnanvapaus mennä perustuslakivaliokunnassa läpi.”

Näin tiivistää sosiaali- ja terveysvaliokunnan ”kesätyöviikon” oppositiopuolue vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto. Valiokunta oli ainoa, joka kokoontui vielä tällä viikolla, kun muut kansanedustajat lähtivät kesälomille jo viime viikolla.

Sote-uudistuksen valinnanvapautta koskeva lakiesitys siirtyi kesäkuussa 17 kansanedustajan valiokunnalle sen jälkeen, kun eduskunnan perustuslakivaliokunta oli esittänyt siitä omat huomionsa. Perustuslakivaliokunta vaati yli 20 kohtaa muutettavaksi tai täsmennettäväksi ennen kuin laki voidaan hyväksyä. Hallitus vastasi näihin muutoksiin omalla vastineellaan, jota Alanko-Kahiluoto ja muut sosiaali- ja terveysvaliokunnan kansanedustajat ovat nyt käsitelleet.

Alanko-Kahiluoto sanoo Uudelle Suomelle suoraan, ettei hän usko Juha Sipilän (kesk.) hallituksen sote-uudistuksen koskaan näkevän päivänvaloa.

–Minä en usko henkilökohtaisesti, että tämä tulee menemään perustuslakivaliokunnasta läpi. Ja vaikka se menisi perustuslakivaliokunnasta läpi, niin en usko sitäkään, että se menisi suuren salin äänestyksessä läpi. Jos hallitus suostuisi tekemään kaikki korjaukset, kuten vaikka EU-notifikaation ja parantamaan tietosuojaa, niin tähän jää kuitenkin se ongelma, että tämä ei ole kustannuksia säästävä malli, Alanko-Kahiluoto arvioi.

–Nyt palvelut heikkenevät ja kustannukset kasvavat. Tämä on sellainen ongelma, joka varmasti kokoomuksen sisällä hiertää, hän jatkaa viitaten eduskunnan suuren salin äänestykseen.

Perustuslakivaliokunta kiinnitti huomiota siihen, että valinnanvapauden EU-oikeudellinen asema ei ole selvä valtiontukisäädösten johdosta. Juha Sipilän (kesk.) hallitus on päättänyt, ettei valinnanvapausmallia notifioida, eli lähetetä EU:n komissiolle tarkastukseen. Perustuslakivaliokunta peräänkuulutti, että kansanedustajien on sosiaali- ja terveysvaliokunnassa tarvittaessa muutettava valinnanvapausjärjestelmää siten, että oikeudellinen epävarmuus valtiontukisääntelyn soveltuvuudesta poistuu.

Merkittävä osa perustuslakivaliokunnan esittämistä muutosvaatimuksia koski kuitenkin valinnanvapausmallin tietoturvaa ja tietosuojaa. Näitä kohtia oli hallituksen lakiesityksessä kaikkiaan yhdeksän.

Alanko-Kahiluoto kertoo, että tällä viikolla järjestetyissä asiantuntijakuulemisissa ei kuultu kuin yhtä tietosuoja-asiantuntijaa. Muut kutsutut eivät päässeet kesälomiensa vuoksi. Näiden joukossa oli Uuden Suomen tietojen mukaan myös tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio. Lisäksi Alanko-Kahiluoto kummastelee, kuinka hallituspuolueiden kansanedustajat eivät ylipäätään halunneet ottaa kaikkia asiantuntijoita mukaan kuulemisiin.

–Minusta meidän olisi pitänyt kuulla niitä valtiosääntöoppineita, jotka olivat mukana perustuslakivaliokunnassa kuultavina ja joiden kuulemisen pohjalta perustuslakivaliokunta päätyi tähän kriittiseen arvioon, kansanedustaja sanoo.

–Tässä tietosuojakysymyksessä meidän olisi pitänyt kuulla heitä kaikkia. Se olisi ollut tapa varmistaa, että esimerkiksi tämä tietosuojaosuus menee läpi [perustuslakivaliokunnan toisessa käsittelyssä]. Mutta kun hallituspuolueet haluavat rajoittaa sitä, kuinka montaa asiantuntijaa kuullaan, niin esimerkiksi [valtiosääntöoikeuden professori] Tuomas Ojasta ei kuultu.

Alanko-Kahiluoto katsookin, että hallituspuolueet ovat nyt ottamassa isoa riskiä sote-uudistuksen läpimenon suhteen.

Kansanedustajan loppuarvio sote-uudistuksesta onkin tyly: hän epäilee, että hallitus tietää jo itse, että uudistus ei tule koskaan menemään läpi ja jarruttelee sen vuoksi itse soten käsittelyä eduskunnassa.

–Näen itse, että tässä pelataan nyt viivytystaktiikkaa: he eivät halua menettää kasvojaan ja uskottavuuttaan, ja siksi he eivät sano, että sote-uudistusta ei tule, Alanko-Kahiluoto sanoo.

–He jotenkin ajattelevat, että jos sote kaatuu vasta marras–joulukuussa, siitä on niin lyhyt aika vaaleihin, että eiköhän se jotenkin keplotella niin, ettei ministerisalkuista tarvitse luopua. Veikkaan, että tämä menee näin.

LUE MYÖS:

17 kansanedustajaa päätyi erikoiseen äänestykseen – Jarruttaako sotea hallitus vai oppositio?