Joensuun kaupunginvaltuuston eilisen kokouksen yhdeksäntuntiseksi venyttänyt Jouko Kärnä, kertoo Uudelle Suomelle "vaatineensa pelkästään demokratiaa".

Perussuomalaisten listalta valtuustoon valittu Kärnä esitti itseään ehdolle kaikissa henkilövaaleissa ja vaati joka kerta suljettua lippuäänestystä. Puheenjohtajavaalin hän hävisi europarlamentaarikko Riitta Myllerille äänin 58-1.

- Se oli etukäteen sovittu juttu. Minä vaadin pelkästään demokratian ja kansan tahdon toteutumista, Kärnä pamauttaa. Hänen mielestään valtuustoryhmät pakottivat valtuutetut äänestämään ennalta sovitusti.

Kesken kokouksen Kärnä erosikin Perussuomalaisista omaksi valtuustoryhmäkseen.

Uusi Suomi tavoitti erittäin väsyneen Myllerin Strasbourgista. Hän kertoo, että valtuusto hermostui jo ensimmäisessä vaalissa, sillä ääntenlasku kesti tunnin. Myllerin mielestä kyseessä oli selkeästi "yhden miehen kamppailu".

Myller ei syytä Kärnää suoranaisesti demokratian halventamisesta, sillä "hän käytti pelkästään demokraattisia oikeuksiaan". Myller myöntää kuitenkin olleensa erittäin turhautunut tilanteesta.

- Kyllä sen nyt voi kuvitella, mitä se oli, Myller huokaa.

Kärnä ei kiellä, että osa valtuutetuista otti nokkiinsa hänen toiminnastaan.

- Osa lähti kesken kokouksen ja pui nyrkkiä ja toiset vetivät nitroja, Kärnä sanoo.

Eniten Mylleriä harmittaa, että Kärnä vaati "demokraattisia oikeuksiaan" muiden kustannuksella.

- Ei hänen ehdotuksensa vieneet mitään asiaa eteenpäin. Ja kun kokous venyy, eivät muut enää malta nostaa omia ehdotuksiaan esille, eikä asioista synny kunnon keskustelua.

Kärnä uhoaa jatkavansa taistoaan demokratian puolesta jatkossakin. Hänen mielestään valtuustojen kokoukset ovat enää vain nimellisiä, joissa "valtuusto hyväksyy kumileimasimena virkamiesten esitykset".