Israelia ravistelee skandaali, jonka juuret ovat tammikuussa Dubaissa tehdyssä Hamas-johtajan salamurhassa. Ydinkysymys tällä haavaa on, oliko asialla Mossad ja varastiko tiedustelupalvelu Israelin kansalaisten identiteettejä murhan tehneiden agenttiensa käyttöön?

Tapahtumat ovat kuin elokuvasta: Aseostosmatkalla ollut Hamas-johtaja Mahmud al-Mabhuh kuoli huoneessaan dubailaisessa loistohotellissa. Viranomaiset katsoivat kuolinsyyksi sydänkohtauksen, mutta Hamasin vaatimassa tarkemmassa selvittelyssä kuolema paljastuikin salamurhaksi.

Tällä viikolla Dubai julkisti yhdentoista epäillyn nimet ja kuvat. Kuudella oli Britannian passi ja kolmella Irlannin. Saksasta ja Ranskasta oli kummastakin yksi epäilty. Dubai antoi heistä kansainvälisen etsintäkuulutuksen.

Britannia, Irlanti ja Ranska ilmoittivat nopeasti, että Dubain ilmoittamat passit ovat väärennöksiä. Ainakin seitsemän epäillyn todettiin olevan paitsi kyseisen maan myös Israelin kansalainen. Moni asuu tätä nykyä Israelissa.

Israelin tiedustelupalvelu Mossadin johtaja Meir Dagan ei näe mitään syytä erota tehtävästään Hamas-johtajan murhasta nousseen skandaalin vuoksi. Asiasta kertoo Mossad-johtajan lähipiiri uutistoimisto Reutersille. Dagan ei myöskään usko, että pääministeri Benjamin Netanjahu vaatisi hänen eroaan.

Israel on kieltäytynyt kommentoimasta Hamas-johtaja Mahmud al-Mabhuhin tammikuista murhaa Dubaissa.