Seksin ostamisen kriminalisoinnista käyty keskustelu kulkee väärillä urilla, arvostelee Exit-hankkeen projektipäällikkö Tanja Auvinen.

Julkisuudessa on Auvisen mukaan vallalla yksipuolinen käsitys siitä, että suurin osa prostituoiduista harjoittaisi ammattiaan vapaaehtoisesti.

- Seksikaupan toimijat pyrkivät pitämään yllä vapaaehtoisuuden illuusiota. Tämän illuusion pönkittäminen näkyy suomalaisessa prostituutiosta käydyssä keskustelussa siten, että kerta toisensa jälkeen muistutetaan ”itsenäisestä seksityöntekijästä”, jonka yksi suurimmista ongelmista on seksin myymisestä saatu stigma, Auvinen kirjoittaa.

- On vihdoin lopetettava prostituution normalisoiminen työnä muiden joukossa ja tunnustettava, että seksin oston salliminen itsessään on iso riskitekijä.

Exit-hanke on Raha-automaattiyhdistyksen rahoittama projekti, joka pyrkii auttamaan seksuaalisesti kaltoinkohdeltuja nuoria.

- Seksin oston kriminalisointi ei yksin riitä vähentämään prostituutiota, mutta se on tehokas keino, jolla puututaan nimenomaisesti kysyntään. Ruotsissa seksin ostajien määrä on lain seurauksena pudonnut 13,6 prosentista 8 prosenttiin. Kyseessä on huomattava muutos, Auvinen vertaa.

- Toinen huoli on, että seksin ostajat eivät seksin oston kriminalisoivan lainsäädännön myötä auta poliisia ihmiskauppaa ja paritusta koskevissa tutkinnoissa. Tuomioistuinasiakirjoista selviää, että näin ei ole käynyt tähänkään asti. Poliisi pystyy halutessaan tutkimaan rikokset ilman seksin ostajien apua.