Valtiovarainministeriön mukaan ministeriö ei erehtynyt luulemaan luottoluokittaja Moody’sin Suomea koskevaa sijoittajaraporttia varsinaiseksi luottoluokitukseksi toisin kuin uutistoimisto Bloomberg väittää uutisessaan.

Moody’s julkaisi Suomea koskevan credit opinion -paperin 21. tammikuuta. Raportin perusteella Suomen luottoluokitus on yhä paras mahdollinen eli AAA. Kyse on sijoittajille suunnatusta arviosta, ei varsinaisesta luottoluokituksesta.

Suomen valtiovarainministeriö kuitenkin julkaisi seuraavana aamuna tiedotteen, jonka mukaan ”Moody’s on 21. tammikuuta vahvistanut Suomen valtion pitkäaikaisen velan parhaan mahdollisen AAA-luokituksen”.

Moody’s on aiemmin ilmoittanut julkistavansa varsinaisen tiedon Suomen luottoluokituksesta vasta 7. helmikuuta.

Valtiovarainministeriön kansantalousosaston osastopäällikkö Markus Sovala kertoo, että ministeriön tietojen mukaan tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, eikä muuta tietoa Suomen luottoluokituksesta ole Moody’silta odotettavissa tänä keväänä.

Sovalan mukaan Moody’s siis pitää ainakin toistaiseksi Suomen luokituksen parhaana mahdollisena, eikä muuta tietoa ei ole luvassa.

– Julkistimme eilen aamulla Moody’sin tiedon, jonka mukaan Suomen luottoluokitusta ei muuteta. Sitä julkaistaessamme olimme tietoisia, että Moody’sin ennalta ilmoittama päivämäärä, jona he kertoivat antavansa Suomea koskevia tietoja, ei päde, Sovala sanoo Uudelle Suomelle.

Uutistoimisto Bloombergin eilisessä uutisessa todetaan, että ”Suomen valtio luuli Moody’sin sijoittajapalvelun raporttia luottoluokitukseksi, mikä korostaa pohjoisen euromaan huolta sen yrittäessä hillitä velan kasvua”.

Sovalan mukaan tämä ei pidä paikkaansa, ja valtiovarainministeriössä tiedettiin, mistä paperista oli kyse. Sovalan mukaan ministeriö kertoi sijoittajaraportista normaaliin tapaan.

– Prosessien mukaisesti kerroimme, että Moody’s on julkaissut Suomea koskevan raportin, jossa Suomen luottoluokitus on ennallaan. Emme kommentoineet Moody’sin sisäisiä prosesseja.

Sovalan mukaan ministeriön tehtävä ei ole kommentoida luottoluokittajien aikatauluja.

– Kaiken lisäksi olimme etukäteen yhteydessä Moody’siin, ja heillä ei ollut tiedotteen julkaisemisesta tai sanamuodoista huomauttamista, Sovala sanoo.