Kansanedustaja, liikemies Harry ”Hjallis” Harkimo kommentoi suorin sanoin torstaina julkistettua valtiovarainministeriön muistiota, jonka mukaan soten säästöpotentiaali on kaikkiaan peräti 4,6 miljardia euroa.

–Kovin selkeitä perusteluja tälle ei ollut. Ovatko nämä ihmiset seonneita? Ei mitään laskelmia yhtään mistään. Tämä on täysin edesvastuutonta. Ei puhuttu palkkaharmonisaatiosta, joka maksaa arviolta miljardin, Harkimo kommentoi IL-blogissaan.

–Suuri uutinen muka oli, että valinnanvapaus ei säästä. No millä se nyt voisi säästää, sehän tulee maksamaan kun ihmiset pääsevät heti hoitoon. Tarvitaan lisää lääkäreitä ja palveluita yksityiseltä puolelta. Eivät ne kai ilmaiseksi tule. Joidenkin arvioiden mukaan tämä maksaa ainakin 500 miljonaa, joku on sanonut että miljardin, hän jatkaa.

Harkimo muistuttaa olleensa aikaisemmin mukana yritysten fuusioissa, yrityskaupoissa, rakentamassa halleja, kerrostaloalueita ja vapaa-ajanasuntoja.

–Kaikkia niitä on yhdistänyt yksi ilmeinen asia. Jokaisesta projektista on pitänyt tehdä tarkkoja laskelmia, jotta projektit saadaan rahoitettua ja jotta tarkkaan tiedetään, että ne kannattavat. Yleensä pankit arvioivat erittäin tarkkaan lainoittavatko he projekteja ja mitä tarvitaan vakuudeksi. Kaiken pitää olla läpinäkyvää ja euron tarkkuudella laskettuja.

Politiikkaan tulonsa jälkeen hän kertoo joutuneensa satumaahan.

–Tässä maassa elää toinen toistaan erikoisempia hahmoja, joita yhdistää yksi ja sama asia: tässä maailmassa kukaan ei ole kiinnostunut rahasta. Jossain on mitä ilmeisimmin jonkinlainen taikahana, varmaan kultainen. En ole vielä paikallistanut sitä, mutta sen täytyy olla olemassa, niin kaistapäistä tämä meno on.

Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö, valtiosihteeri Martti Hetemäki avasi myöhemmin kohua herättänyttä sote-laskelmaansa tarkemmin ja linjasi, että sote-uudistuksen neljän miljardin euron säästöpotentiaali edellyttäisi maakuntien rahoittamien sote-palvelujen tuottavuuden kahden prosentin kasvua vuodessa 2020-luvulle tultaessa. Vaihtoehtoisesti se edellyttäisi 0,7 prosentin pysyvää tuottavuuden vuosikasvua.

Kokoomuksesta eronnut Harkimo totesi huhtikuun lopulla, että hänen on yhä vaikeampaa kuvitella äänestävänsä sote-uudistuksen puolesta eduskunnassa.

Lue myös:

Kohutun sote-paperin tehnyt kansliapäällikkö: ”Ydinkysymys on, pystyykö uudistus ratkaisemaan nämä 2 ongelmaa”

Hjallis Harkimo SS-blogissa: ”On yhä vaikeampaa kuvitella, että äänestäisin sote-uudistuksen puolesta”