Euroopan unionin epävirallinen määräaika ilmoittaa komissaariehdokkaat päättyy tänään. Suomen ehdokas on sdp:n Jutta Urpilainen.

Komission jäsenten on läpäistävä parlamentin tiukka seula. Euroopan unionin neuvosto hyväksyy yhdessä marraskuussa Euroopan komission puheenjohtajana aloittavan Ursula von der Leyenin kanssa luettelon komissaariehdokkaista, joita on yksi kustakin jäsenvaltiosta.

Ehdokkaat käyvät kuultavina mahdollisia tulevia vastuualueitaan edustavissa parlamentin valiokunnissa. Jokainen valiokunta arvioi ehdokkaan asiantuntemusta ja esiintymistä, ja arvio lähetetään parlamentin puhemiehelle.

”Kielteinen arvio johtaa toisinaan ehdokkuuden poisvetämiseen”, todetaan Euroopan parlamentin verkkosivuilla.

Myös europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok) totesi Ylen Ykkösaamussa, että viime kerralla pari ehdokasta joutui kuulemisissa vaikeuksiin, eikä heistä tullutkaan komissaareja. Von der Leyen voi siis vielä vaihtaa sellaisia ehdokkaita, joita parlamentti ei näytä hyväksyvän. Sarvamaan mielestä parlamentti on mielenkiintoisen tehtävän edessä, koska kaikkia ehdokkaita ei kannata hylätä, jos EU halutaan pitää kasassa.

Erityisen kiinnostavaa on, millaisia ehdokkaita oikeusvaltioperiaatetta koetelleet maat nimeävät.

LUE LISÄÄ: Unkari jatkoi Suomi-ryöpytystään: ”Venäläiset oligarkit ostavat kokonaisia saaria Suomesta – ja entäs Jari Aarnio?”

Puola ja Unkari ovat nimenneet ehdokkaikseen lainoppineet yliopistomiehet Krzysztof Szczerskin ja László Trócsányin. Sarvamaan mukaan molemmat ovat mahdollisimman hyviä ehdokkaita kyseisille maille. Puolan Szczerskin on presidentti Andrzej Dudan kansliapäällikkö.

Sarvamaa nostaa erityisesti esiin Unkarin Trócsányin ”erittäin ovelasti ja viisaasti” valittuna ehdokkaana.

Trócsányi on pitkän linjan lakimies, joka vielä kesäkuussa toimi Unkarin oikeusministerinä. Sarvamaan mukaan Trócsányi on eräänlainen kaksikärkiohjus.

”Tämä mies, jos kuka, osaa ulkoa oikein ja väärinpäin kaikki ne pykälät, joilla hän voi puolustaa Unkarin asemaa EU:ssa”, Sarvamaa sanoi Ykkösaamussa.

Trócsányi oli jäsenenä Euroopan neuvoston Venetsia-komissiossa, joka on määrittänyt oikeusvaltioperiaatteen kriteereitä. Aiemmin Trócsányi on toiminut suurlähettiläänä Brysselissä ja Pariisissa.

Trócsányi oli Unkarin pääministerin Viktor Orbánin Fidesz-puolueen kärkiehdokas europarlamenttivaaleissa ja tuli valituksi.

Sarvamaa arvioi lisäksi, että Suomen Jutta Urpilaisella on mahdollisuuksia päästä hyvin merkittäviin tehtäviin komissiossa.

”On ihan selvää jo etukäteen, että Urpilaisesta Suomi saa erinomaisen komissaarin.”

Joillakin mailla on ollut vaikeuksia löytää sopivia ehdokkaita. Esimerkiksi Romania on nostanut ehdolle kaksi nimeä, europarlamentaarikot Rovana Plumbin ja Dan Nican.

Jo aiemmin on esitetty arvioita siitä, että nimitysprosessi voi venyä.

LUE MYÖS:

Ex-diplomaatin huomio Viktor Orbánista HS:ssa: ”Jos ei muu auta, viedään EU-tuet”

Unkarin suurlähetystö: ”Orbán puhui avoimesti Suomen oikeusvaltiotilanteen heikkouksista”

Historiantutkija arvioi Viktor Orbánin puhetta: ”Ei kai autoritaari tuon selkeämmin voi maailmankuvaansa ilmaista”

Tutkijan havainto Viktor Orbánin Suomi-ryöpytyksestä: ”Hyvin tietoinen provokaatio”