Suomalainen EU-virkamieslähde on antanut Brysselissä kommentteja koskien Suomen roolia EU:n vakauspaketeissa.

Uutissivusto Euractivin mukaan nimettömänä pysyttelevä lähde kertoo, että Suomi ei lopulta tule vastustamaan väliaikaisen vakausrahaston ERVV:n kapasiteetin kasvattamista 440 miljardiin euroon. EU-huippukokous lykkäsi päätöstä ERVV:n takausten lisäämisestä kesäkuulle.

Suomesta on maalattu kuva EU:n öykkärinä. Suomalainen vanhempi EU-virkamies kuitenkin sanoo Euractivin mukaan, että mikään yksittäinen kansallinen hallitus ei tule seisomaan vakausrahaston takuiden nostamisen tiellä.

- Olen aika varma, että kun on ongelma, kukaan ei ota vastuuta siitä, ettei osallistu ERVV:hen, lähde sanoo.

Sekä pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.) että valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) ovat sanoneet, että Suomen takaukset mahdollisesti voivat kaksinkertaistua ERVV:ssä 8 miljardista eurosta 16 miljardiin. Kataisen mukaan muita vaihtoehtoja kuin takausten kasvattamista kuitenkin tutkitaan.

Erityisesti perussuomalaiset ovat Suomessa vastustaneet uusia takauksia sekä myös Euroopan pysyvää vakausmekanismia (EVM).

Aiemmin valtiotieteen emeritusprofessori Tuomo Martikainen on arvioinut Uuden Suomen haastattelussa, että perussuomalaisetkin nöyrtyvät kannastaan, jos paikka hallituksessa on tarjolla.