Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus ja Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola ovat täysin eri mieltä asuntolainojen kuuden korkoprosentin stressitestistä.

Brotherus kyseenalaistaa koko testin järkevyyden. Hän huomauttaa, että kaavamainen kuuden prosentin stressitesti otettiin käyttöön finanssikriisin jälkeen, koska muissa maissa oli ollut ”höveliä asuntoluototusta”, esimerkiksi Britanniassa. Brotheruksen mukaan Suomesta pitkälti puuttuu analyysi stressitestauksen hyödyistä ja haitoista.

”Meillä ei pitäisi olla mitään tarpeetonta sääntelyä. Meillä ei pitäisi olla mitään sokkosääntelyä. Meillä pitäisi olla vain sääntelyä, jonka hyödyt ylittävät haitat. Ei kuulosta kovin dramaattiselta minusta”, Brotherus perustelee jo aiemmin esittämäänsä avausta Markkinaraadissa.

Metsola taas huomauttaa, että 4–6 prosentin korkotaso on hyvin tyypillinen – ei mitenkään korkea korkotaso, vaikka korot onkin pidetty vuosikaudet matalana erittäin vahvalla korkoelvytyksellä.

”Stressitesteissä itse pidän tärkeänä myös psykologista vaikutusta”, Metsola sanoo ja jatkaa tivaamista kuultuaan lisäperusteluja.

”Mutta saatko kiinni tästä psykologisesta?”

”Saan kyllä, mutta ehkä se pankkitiskeillä oleva keskustelu on jo valmiiksi ollut tällaista aika konservatiivista Suomessa”, Brotherus vastaa.

Brotherus pelkää, että sääntelyllä on myös oma haittansa, jota ei oteta huomioon.

”Siksi ajattelen, että kustannushyötyanalyysi ei ole ihan liikaa vaadittu.”

Vuoden 2023 alusta lähtien Suomessa tulee voimaan suositus, jonka mukaan kaikki 6 prosentin korolla stressitestatut asuntolainat saavat olla korkeintaan 60 prosenttia lainanhakijan nettotuloista.

LUE MYÖS: