Energian kallistuminen ei uhkaa Euroopan elpyvää taloutta, uskoo Aktian pääekonomisti Lasse Corin. Italian pääministeri Mario Draghi on varoittanut, että energian kallistuminen vaarantaa koko Euroopan elpymisen koronakriisistä.

”On vähän ylidramatisointia puhua, että koko elpyminen on vaarassa. Tietysti jos hinnat nousevat, se vaikuttaa negatiivisesti talouskasvuun. Sitä en kyllä usko, että elpyminen pysähtyy”, Corin sanoo.

Konkreettisempi haaste hänen mukaansa on Kiina, joka on joutunut rajoittamaan raskaan teollisuuden sähkönkulutusta. Se voisi heijastua alihankintaketjuihin ja komponenttipulaan Euroopassa.

Investointipankki Goldman Sachs arvioi sähkön säännöstely hidastavan Kiinan talouskasvua yhdellä prosenttiyksiköllä kolmannen neljänneksen aikana.

”Tämän vuoksi Euroopassa pitää olla vapaa hinnanmuodostus”, lisää Fortumin strategiapäällikkö Vesa Ahoniemi.

Suomalaisyhtiöillä vankka asema

Helenin myynti- ja asiakaspalvelujohtaja Anu-Elina Hintsa nostaa keskustelussa esiin, että eri maat ja teollisuudenalat ovat luonnollisesti eri asemissa energiahintojen kanssa.

Moni eurooppalainen lannoitevalmistaja voi esimerkiksi joutua vähentämään kaasunkäyttöä tulevana talvena, mikä tasapainottaa markkinaa, sanoo Fortumin Ahoniemi.

Suomalaiset energiaintensiiviset yhtiöt ovat hänen mukaansa aktiivisen markkina-asemansa vuoksi hyvin suojautuneita hintapiikeiltä.

Ranska ja Italia turvautuneet tukiin

Rajusti kallistunut energia on ehtinyt jo venyttää Etelä-Eurooppaa äärirajoille. Ranska ja Italia ovat päättäneet kotitalouksille suunnatuista tukipaketeista.

Suomessa valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) on kommentoinut, että pitkäaikainen ja rakenteellinen hinnannousu voi vaatia yhteisiä EU-toimia. Uuteen elpymispakettiin Corin ei usko.

”Nykyisessähän iso osa on allokoitu vihreään siirtymään. Tällaisia energiamarkkinan ongelmia niillä rahoilla pyritään ratkomaan.”

LUE MYÖS: