Pääluottamusmies ja Teollisuusliiton valtuuston jäsen Petri Partanen (sd) arvioi, että ay-liikkeen ja hallituksen välinen kiista irtisanomissuojan heikentämisestä on jättänyt aktiivimalli 2:ta koskevan valmistelun lähes täysin unohduksiin.

”Näiden välillä on kuitenkin vahva kytkös, suorastaan napanuora, jossa nämä molemmat lakikaavailut tukevat toisiaan ja sitä kautta kaikkia työnantajia”, Partanen kommentoi Puheenvuoron blogissaan .

”Hallitus ajaa härkäpäisesti koko maata lakkoon, koska aktiivimalli 2:n mukana tuomasta työnhakutulvasta työnantajille ei ole mitään hyötyä, jos työntekijöistä ei samalla pääse helpommin eroon”, hän jatkaa.

Partanen sanoo, että Suomessa on jo nyt kuuden kuukauden koeaika, mahdollisuus lomauttaa milloin vain, mahdollisuus irtisanoa tuotannollisista ja taloudellisista syistä, tehdä nollatuntisopimuksia perusteetta ja tehdä määräaikaisia sopimuksia vaikka satoja peräkkäin.

”Miksi tämä ei riitä”, hän kysyy.

Partasen mukaan Suomessa tarvitaan aitoja työllisyyttä parantavia toimenpiteitä. Tämä edellyttää hänen mukaansa sitä, että kaikki työttömät kohdataan yksilöinä, ottaen huomioon heidän yksilölliset tarpeensa ja osaamisensa.

”Kaikista ei silti tämänkään jälkeen tule niitä psykologeja, vaan ihminen koulutetaan parhaiten hänen kykyjään vastaavaan työhön. Mutta ei kuitenkaan sellaisiin töihin, joilla ei ole tulevaisuutta. Tätä esitettiin jo aktiivimalli1 luodessa, mutta kukaan ei halunnut kuunnella kolmikannan kautta kumpuavia ajatuksia.”

Ay-liike oli toivonut, että hallitus peruisi niin sanotun irtisanomislain budjettiriihessään, mutta hallitus ei perääntynyt.

Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK päätti maanantaina aloittaa laajat hallituksen vastaiset järjestölliset toimet. Hoitoalaa edustava STTK:lainen Tehy, akavalainen opettajien järjestö OAJ sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL kertoivat jo viime viikolla ryhtyvänsä valmistelemaan järjestöllisiä toimia.

Lue lisää:

Opettajien protesti ihmetyttää yrittäjiä: ”Mistä näissä operaatioissa todella on kyse?”

SAK päätti laajoista toimista hallitusta vastaan: ”Kaikki liitot mukana”