Pääministeri Antti Rinne (sd) antoi jälleen keskiviikkona kovaa palautetta Suomen virkamieskunnalle. Rinteen mukaan poliittinen päätöksenteko ei ole aina ohjannut virkamiehistön toimintaa.

Ongelma koskee pääministerin mukaan useampaa ministeriötä.

”Olen havainnut viimeisten vuosien aikana muun muassa puolustusministeriössä, mutta myös muissa ministeriöissä tilanteita, joissa se poliittinen päätöksenteko, mikä asioihin on kohdistunut, ei olekaan viime kädessä ohjannut sitä virkamiestoimintaa. Sen takia halusin kiinnittää huomiota uuden komentajan aloittaessa, että nyt viranomaisten toimintaa ohjaavat poliittiset päätökset”, Rinne sanoi.

Selitys liittyy Rinteen aiempaan lausuntoon, jota hän joutui selventämään jo tiistaina. Rinne viestitti viikonloppuna Uutissuomalaisen haastattelussa tuoreelle Puolustusvoimain komentajalle, että tämän on syytä ymmärtää asemansa eli se, että poliittiset päättäjät ohjaavat virkamiehistöä eikä toisin päin.

LUE MYÖS: Pääministeri Rinteen kohuttu ”hännänheilutus”-viesti olikin tarkoitettu koko virkakunnalle – Näin hän perustelee sanomisiaan Uudelle Suomelle

Rinne selitti tiistaina Uudelle Suomelle , että viesti ei sisältänyt uuden komentajan Timo Kivisen arvostelua, vaan oli kohdistettu koko virkamiehistöön. Samalla hän viittasi Puolustusvoimien harjoitustoimintaan osasyynä valitsemaansa viestiin.

”Kun kysyttiin terveisiä aloittavalle Puolustusvoimien komentajalle, minulla oli taustalla ajatus siitä, että useimpien vuosien aikana liittyen harjoitustoimintaan, josta on ollut eri tason poliitikoilla vähän ärtymystä siitä, että miten virkamiehet toimivat”, Rinne sanoi tiistaina.

Keskiviikon tiedotustilaisuudessa hän tarkensi vielä näkemystään harjoitustoiminnan ongelmista.

”Suomen puolustusvoimien on järkevää harjoitella oman puolustuskykynsä kehittämiseksi, siitä ei ole epäselvyyttä. Sen harjoitustoiminnan vaikuttavuus poliittisena signaalina täytyy [kuitenkin] pystyä analysoimaan, ja se edellyttää poliittista päätöksentekoa”, Rinne sanoi.

Hän kertoi olevansa tyytyväinen siihen, mitä ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan ja tasavallan presidentin kesken viime vaalikaudella sovittiin Puolustusvoimain harjoitustoiminnasta.

”Se vastaa käsitystäni siitä, miten asiat pitää hoitaa”, Rinne sanoi jälleen tarkentamatta.

Ministerivaliokunnan ja presidentin kesken linjattiin viime vaalikaudella muun muassa, että puolustusvoimat osallistuu kansainväliseen koulutus- ja harjoitustoimintaan Suomen omista lähtökohdista. Vuoden 2017 kokouksesta kirjattiin ylös, että ”osallistumisessa otetaan huomioon sekä harjoitusten merkitys Suomen puolustuskyvyn kehittämisen kannalta että ulko- ja turvallisuuspoliittiset näkökohdat”.

”Puolustusministeriö tekee TP-UTVA:n linjausten pohjalta päätöksen harjoitussuunnitelmasta, informoi eduskuntaa ja tiedottaa sen jälkeen asiasta”, valtioneuvoston tiedotteessa todettiin joulukuussa 2017.

Rinteen hallitusohjelmaan on kirjattu, että Suomi jatkaa kumppanuuteen perustuvaa laaja-alaista Nato-yhteistyötä ja osallistuu koulutus- ja harjoitustoimintaan omista lähtökohdistaan. Lisäksi hallitusohjelmassa on huomiota herättänyt kirjaus, jonka mukaan ”Suomi ei salli alueensa käyttämistä vihamielisiin tarkoituksiin muita valtioita vastaan”.

Tuomioja ryöpytti sotilasjohtoa

Rinteen puoluetoveri, entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) herätti kesällä 2018 huomiota syyttämällä sotilaita sekä ulkoministeriön ja puolustushallinnon virkamiehiä Suomen ”vedättämisestä” mukaan harjoitustoimintaan poliittisen johdon selän takana – vieläpä harjoituksiin, joilla Tuomiojan mukaan oli poliittinen viesti.

”Poliittinen harkinta harjoitusten muiden asiayhteyksien ja tarkoitusperien suhteen on joko kokonaan sivuutettu tai tehty virkamiesten toimesta tarkoittamatta tai tahallisesti poliittisten päättäjien ohitse”, Tuomioja sanoi Iltalehden mukaan.

Tuomioja linjasi samalla IL:n mukaan, että Suomen ei hänen mielestään pitäisi osallistua harjoitustoimintaan, joka sisältää Naton artikla 5:n soveltamista, on jännittyneeseen kansainväliseen tilanteeseen liittyvää sotilaallista voimannäyttöä tai antaa sekä kotimaassa että ulkomailla ”väärän kuvan” Suomen puolustuksen luonteesta ja sitoumuksista.

Tuomioja oli vaalien alla sdp:n hallitusohjelmatavoitteita pohtineen ulko- ja turvallisuuspoliittisen työryhmän puheenjohtaja.

LUE MYÖS: Tapaus Veikkaus: Neljälle poliitikolle turha etuoikeus, arvo yli 2000€/kk