Pääministeri Antti Rinteen (sd) mukaan hänen Puolustusvoimain komentajaan Timo Kiviseen liittyvät kommenttinsa tulivat viime lauantaina julki vaillinaisessa muodossa.

Uutissuomalaisen tekemän jutun otsikko oli esimerkiksi Uusimaa-lehdessä: ”Pääministeri Rinne: Puolustusvoimain komentajan on syytä ymmärtää asemansa”.

Se vaikutti pääministerin komentajaan kohdistamalta ripitykseltä, mikä johti mediassa arvailuihin siihen johtaneista syistä.

”Konteksti, missä sen sanoin, jäi kirjoittamatta ulos. Minulla ei ole mitään huomauttamista Kivisen lausunnoista”, Rinne sanoi tänään Uudelle Suomelle autosta matkalla Kiteelle.

Hänen viestinsä oli tämän päivän kommenttien perusteella tarkoitettu ylipäätään virkakunnalle, ei siis vain viime viikolla komentajana aloittaneelle Kiviselle. Kyse olisi ollut näin ollen eräänlaisesta tosiasioiden toteamisesta valtiosäännön pohjalta.

Rinne sanoi paljon kummastelua herättäneessä haastattelussa, että ”Meillä Suomessa häntä ei heiluta koiraa vaan koira heiluttaa häntää tarvittaessa.” Hän kertasi myös tunnetun tosiasian, että ”tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa johtaa ulkopolitiikkaa ja on Puolustusvoimien ylipäällikkö”.

Rinne viittaa tänään Uudelle Suomelle antamassaan vastauksessa osittain Puolustusvoimien harjoitustoimintaan, mutta ei lähde täsmentämään mihin siellä.

”Tämä ei liittynyt mihinkään Kivisen sanomisiin. Kun kysyttiin terveisiä aloittavalle Puolustusvoimien komentajalle, minulla oli taustalla ajatus siitä, että useimpien vuosien aikana liittyen harjoitustoimintaan, josta on ollut eri tason poliitikoilla vähän ärtymystä siitä, että miten virkamiehet toimivat. Eikä tämä kosketa pelkästään Puolustusvoimia, vaan tässä muitakin ministeriöitä, joissa on aiheellista muistuttaa päätöksentekijän ja valmistelijan suhteesta.”

Katsoitte parhaaksi tässä tilanteessa tällaisen muistutuksen kuitenkin tehdä?

”En mitenkään Kiviselle erityisesti vaan koko virkakunnalle.”

Oletteko puhunut tästä Kivisen kanssa sen jälkeen, kun lausunto on ollut julkisuudessa?

”Olen puhunut. Ei meillä ole mitään epäselvyyttä siitä.”

Syntyikö tässä myrsky vesilasissa?

”Minun mielestäni tässä ei ole edes mitään myrskyä.”

Pääministeri Rinne oli haastatteluhetkellä matkalla Kiteelle, missä on päällä Stora Enson sahan lakkautusuhka ja siihen liittyvä yt-menettely.

LUE MYÖS:

Kaivoslaista repesi riita: Keskustalainen ryöpytti vihreitä Ylellä – ”Tämä höyrypäinen intoilu hirvittää”

”Kuvitelkaa, jos George W. Bush olisi vastannut näin 9/11 jälkeen” – Tutkijoilta tyrmäys Donald Trumpin puheelle

Ministeri: Mainonnasta puhutaan Veikkauksen kanssa – Laki uudistettava