Oppositio arvosteli eduskunnan kyselytunnilla hallitusta avustajiensa määrän kasvattamisesta.

Kysymykset aiheesta avasi perussuomalaisten Mauri Peltokangas, joka kyseenalaisti hallituksen perustelut avustajien tarpeelle ja arveli veronmaksajien paheksuvan rahankäyttöä, joka on erityisavustajien ja valtiosihteerien osalta lähes tuplaantunut 11,5 miljoonaan euroon vuodessa verrattuna Sipilän hallituksen kauteen.

Hallitus perustelee asiaa lainvalmistelun laadun parantamisella. Pääministeri Sanna Marin (sd) uskoikin, että kansalaiset katsovat ennemmin hallituksen tekoja kuin avustajamäärää, ”josta iltapäivälehdet tapaavat kirjoittaa”. Hän käytti tuoretta uutista EU-puheenjohtajuuskauden kustannuksista aseenaan vastatessaan Peltokankaalle.

”Ilokseni voin kertoa, että EU-puheenjohtajuuskautemme kustannukset alittuivat merkittävästi arvioidusta. Jopa 26,3 miljoonaa euroa säästimme puheenjohtajuuskaudella [arvioidusta budjetista], koska hoidimme järjestelyt ja tapaamiset niin hyvin”, Marin sanoi.

Marin ihmetteli suomalaista keskustelua avustajista.

”On selvää, että hallitus tarvitsee työnsä avuksi avustajia – näin on ihan joka maassa ja pidän hieman populistisena sitä keskustelua, mikä Suomessa on avustajista noussut.”

Kokoomuksen Mia Laiho sai pääministerin tulistumaan puheenvuorollaan. Hän vertasi avustajakustannusten nousua, noin viittä miljoonaa euroa verrattuna viime vaalikauteen, sadan sairaanhoitajan palkkaamiseen ja väitti samassa yhteydessä, että hallitus olisi leikkaamassa terveystutkimuksesta neljä miljoonaa euroa sosiaalihuoltolain uudistuksen yhteydessä.

”Eikö ole tärkeää tutkia syöpää”, lääkäritaustainen kansanedustaja Laiho syytti.

Marin vastasi tiukasti ja kiisti väitteen.

”Nyt tämä kyllä alkaa mennä salissa aika paksuksi tämä keskustelu avustajista. Tämä hallitus on lisännyt osaamisen, koulutuksen, sivistyksen ja tutkimuksen määrärahoja sadoilla miljoonilla euroilla”, Marin viittasi hallituksen koulutuspanostuksiin.

”Suomessa on leikattu koulutuksesta viimeiset hallituskaudet. Tämä hallitus on suunnan kääntänyt. Se, että tehdään tämänkaltaisia yhtäläisyysmerkkejä, kertoo minun mielestäni enemmän kysyjästä”, Marin vastasi Laiholle.

Myös muut hallituspuolueiden edustajat kiistivät Laihon väitteen.

Marin toisti kyselytunnilla hallituksen aiemman linjauksen, että avustajamäärää tullaan hallituskauden aikana tarkkailemaan ja mahdollisesti supistamaan jossakin vaiheessa.

LUE MYÖS: