Kuva: Lauri Olander

Suomen tasavaltaan on syntynyt sen 76. hallitus, jonka pääministeriksi on nimitetty Sanna Marin (sd).

Hallituksessa on edustettuna viisi puoluetta: sdp, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja rkp. Ministereitä on yhteensä 19.

Pääministeri Marin ehti toimia Antti Rinteen (sd) alkukuusta eronneen hallituksen liikenne- ja viestintäministerinä puoli vuotta. Hänellä on pääministeriksi ryhtyessään siten enemmän ministerikokemusta kuin esimerkiksi Juha Sipilällä (kesk), Paavo Lipposella (sd) tai Esko Aholla (kesk), jotka eivät olleet toimineet päivääkään valtioneuvoston jäseninä ennen pääministeriyttään.

Hallintotieteiden maisteri Marinilla on johtajakokemusta myös Suomen kolmanneksi suurimman kaupungin, Tampereen, valtuuston puheenjohtajana vuosina 2013–2017. Kokemus on Suomen pääministerien joukossa epätyypillinen. Sellaista ei löydy sen enempää Sipilältä, Lipposelta kuin Aholtakaan. Ei myöskään Antti Rinteeltä.

Puolueessaan sosialidemokraateissa hän on toiminut ensimmäisenä varapuheenjohtajana vuodesta 2017. Toisena varapuheenjohtajana Marin oli kolmevuotiskauden 2014–2017. Ensi kesänä hän noussee sdp:n puoluekokouksessa puolueensa puheenjohtajaksi, kun Rinne väistyy paikalta.

Puoluejohtajuutta Marin pääsi puolueessaan jo harjoittelemaan Rinteen sairastuttua viime talvena. Sijaisuus vaalien alla kesti kaksi kuukautta.

Tamperelainen Marin sai viime kevään eduskuntavaaleissa 19 088 ääntä Pirkanmaan vaalipiirissä, mikä oli noin 8 000 enemmän kuin toiseksi eniten ääniä saaneella. Hän on siis vaalipiirinsä ylivoimaisesti suosituin poliitikko.

Sunnuntaisessa puoluevaltuuston kokouksessa Marin voitti sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin 32–29 kamppailtaessa Suomen pääministerin paikasta. Oma kysymyksensä on, edustiko tällainen pääministerivalinta kansanvaltaa parhaimmillaan, mutta tällä nyt mennään.

Kuten tarkkasilmäinen lukija saattoi jo havaita, tässä kirjoituksessa ei mainita Sanna Marinin ikää ja sukupuolta. Niillä on vaativan pääministerin viran hoidossa vähäinen merkitys suhteessa siihen, minkälaista kokemusta valittu henkilö on demokratiamme ytimessä eri tehtävissä ammentanut.

LUE MYÖS: