Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoo saaneensa tietää, että liikenne- ja viestintäministeri Anne Berneriä (kesk) esitetään ruotsalaisen pankkikonserni SEB:n hallitukseen, kun yhtiö kertoi asiasta omassa pörssitiedotteessaan. SEB tiedotti nimitysehdotuksesta tiistai-iltana.

”Ensinnäkin sain tietää siitä samanaikaisesti kuin ministeri Bernerkin, eli silloin kun yhtiö tiedotti siitä julkisesti. Näin pörssiyhtiöt toimivat”, Sipilä sanoo eduskunnan kyselytunnilla.

Sipilä vastasi keskiviikkoisessa tiedotustilaisuudessa Uuden Suomen kysymykseen, milloin hän sai tietää Bernerin ehdokkuudesta, toteamalla, että ”minua ei kiinnosta se asia”.

LUE MYÖS: Juha Sipilältä outo vastaus Anne Berneristä: ”Minua ei kiinnosta se asia”

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Lindtman ei ollut uskoa korviaan.

”Kuulinko oikein? Sanoitteko te niin, voitteko vahvistaa, että kuulitte todella tästä vasta, kun pankki tiedotti nimitysvaliokunnan esityksestä?” Lindtman hämmästelee.

”Tässähän oli kysymyksessä suunnitelma, jossa ministeri olisi toiminut yhtä aikaa ulkomaisen pankin palveluksessa ja Suomen hallituksessa. Näettekö, että tässä olisi oikeudellisen kysymyksen ohella myös luottamuksesta politiikkaan ylipäänsä ja luottamukseen siitä, että ministeri on riippumaton?” hän jatkoi.

Myös Berner sanoo eduskunnassa, että tieto hänen ehdokkuudestaan tuli ”aivan loppumetreillä”. Hän korostaa tuntevansa hyvin, ettei hän voi toimia yhtiön hallituksessa samaan aikaan, kun hän hoitaa ministeritehtävää.

”Ei ole koskaan ollut sellaista suunnitelmaa, että ottaisin tehtävää vastaa vielä istuessani tässä tehtävässä”, Berner sanoo.

”En tiennyt asiasta ennen kuin pörssiyhtiö siitä tiedotti. Ministeri yritti tavoittaa minua. Minulla oli viisi pääministeriä täällä vieraana ja minulla ei ollut silloin puhelin päällä – niin kuin ei pruukaa olla silloin, kun on vieraita”, Sipilä lisää ja korostaa, etteivät tehtävät voi olla päällekkäisiä.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kertoi keskiviikkona keskustelleensa Bernerin antamisesta tammikuun lopun ja helmikuun aikana kahden valtioneuvoston yleisistunnon yhteydessä. Berner täsmentää nyt eduskunnassa, ettei hän kysynyt tietoa nimenomaisesti SEB:stä vaan yleisesti luottamustehtävien vastaanottamisesta.

”Olen käynyt oikeuskanslerin kanssa tammikuussa keskustelua siitä, että olin saanut useampiakin työtarjouksia. Kysyin, että mikä on oikea menettelytapa. Oikeuskansleri sanoi minulle, että saan käydä keskustelua luottamustehtävästä, mutta en saa käydä keskustelua pysyvästä, operatiivisesta työstä. Siinä vaiheessa halusin tietää, mikä on menettelytapa”, Berner sanoo.

LUE LISÄÄ:

SEB: ”Emme halua sekaannusta” – Berner nouseekin hallitukseen vasta 1.6.

Uusi tieto Anne Berner -jupakassa: SEB:n hallitus koolle heti 26.3. – Oikeuskansleri: Berner antoi eri päivämäärän

Oikeuskanslerin uusi kommentti tapaus Berneristä: ”Tämä muuttaa asetelmaa”