Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kiistää Ylelle, että presidentti Sauli Niinistö olisi puuttunut oikeuskansleriksi valittavaan henkilöön. Helsingin Sanomat kertoi aiemmin, että Niinistö olisi torpannut Turun yliopiston valtiosääntöoikeuden professorin Veli-Pekka Viljasen nimityksen.

Sipilä myöntää keskustelleensa Niinistön kanssa.

– Olen keskustellut tästä presidentin kanssa ja ollut itsekin presidenttiin yhteydessä. Presidentti ei ole sanonut minulle kantaa, että tämä teidän pitää valita, Sipilä sanoi Ylen mukaan perjantaina iltapäivällä eduskunnassa.

HS:n mukaan oikeusministeriö ehti jo ilmoittaa muille oikeuskanslerin virkaa hakeneille, että tehtävään esitetään Viljasta. Sipilän mukaan koko hallitus ei ole vielä käsitellyt nimitysasiaa.

– Valtioneuvostolla ei ole vielä kantaa, joten nimestä keskusteleminen presidentin kanssa on ennenaikaista. Kun valtioneuvostolla on yhteinen kanta, esittelemme sen presidentille ja presidentti päättää. Näinhän tämä menee, Sipilä sanoi Ylen mukaan.

Presidentti Niinistö kommentoi aiemmin uutista huomauttaen, että nimitysprosessin eteneminen ei ole presidentin toimivallassa, mutta itse nimitysoikeus on ja siinä presidentti ei ole sidottu ministeriön tai hallituksen esitykseen.

– Tasavallan presidentti nimittää oikeuskanslerin. Sellainen velvollisuus ”puuttua” asiaan johtuu perustuslaista, Niinistö kirjoitti viestintäpäällikkönsä Ylelle välittämässä viestissä.

HS:n mukaan oikeuskanslerin tehtävään on nyt vahvoilla oikeustieteen tohtori Tuomas Pöysti.

– En ole edellyttänyt, että oikeusministeriö tekee uutta valmistelua, vaan olen ollut valmis päättämään asian heti, kun hallitus sen esittelee, Niinistö sanoi viestissään.