Tähtiliikkeen kansanedustaja Paavo Väyrynen vaatii pääministeri Juha Sipilää (kesk) perumaan eronpyyntönsä.

”Eduskuntaryhmien tulisi kehottaa pääministeriä peruuttamaan eronpyyntönsä ja kantamaan vastuun johtamansa hallituksen toiminnasta siihen saakka, kunnes uusi on eduskuntavaalien jälkeen muodostettu. Pääministerin jättämä eronpyyntö vain muutamaa viikkoa ennen eduskuntavaaleja on nykyisen perustuslain valossa hyvin arveluttava”, Väyrynen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan .

Hän vertaa Sipilää Italian rannikolla reilut seitsemän vuotta sitten karille ajaneeseen Costa Concordiaan, jonka kapteeni pakeni uppoavasta laivasta ensimmäisten joukossa ja tuomittiin sittemmin oikeudessa.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kutsui lauantaina eduskuntaryhmät kokoukseen ensi tiistaiksi. Kaikkonen ehdottaa eduskuntaryhmille, että nykyinen hallitus jatkaisi toistaiseksi toimitusministeristönä.

”Perustelen tätä eduskuntavaalien läheisyydellä. Arvioni mukaan tässä tilanteessa ei ole edellytyksiä aloittaa hallitusneuvotteluja poliittisen hallituksen muodostamisesta”, Kaikkonen sanoo kutsussaan. Lue tarkemmin: Nyt tuli Antti Kaikkosen etukäteen kuohuttanut esitys: ”Prosessista on konsultoitu oikeuskansleria”

Väyrynen perustelee näkemystään sunnuntaiaamuna julkaisemassaan uudessa blogikirjoituksessa . Hänen mukaansa Juha Sipilän tasavallan presidentille esittämä eronpyyntö on saanut aikaan vakavan perustuslaillisen ongelman.

”Sipilän ihaillaan käyttäneen taitavasti hyväkseen asemaansa pääministerinä, jolla on yksinään oikeus pyytää hallituksensa eroa tasavallan presidentiltä. Tasavallan presidentillä puolestaan ei ole perustuslain mukaan muuta mahdollisuutta kuin myöntää ero”, Väyrynen kirjoittaa.

Hän korostaa Antti Kaikkosen eduskuntaryhmille lähettämän neuvottelukutsun osoittavan perustuslain edellyttävän, että maassa tulee olla poliittisesti vastuunalainen hallitus.

”Kun Juha Sipilän johtama valtioneuvosto muuttui toimitusministeristöksi, oli käynnistettävä perustuslain 61§:n mukainen menettely uuden hallituksen muodostamiseksi. Tiistain neuvottelussa Kaikkonen yrittää saada eduskuntaryhmät siunaamaan pääministerin tasavallan presidentille jättämän eronpyynnön.”

Väyrynen katsoo lisäksi, että Juha Sipilä neuvonantajineen näyttää jättäneen huomiotta perustuslain 61 §:n määräykset.

”Eduskunta valitsee pääministerin, jonka tasavallan presidentti nimittää tähän tehtävään. Muut ministerit presidentti nimittää pääministeriksi valitun tekemän ehdotuksen mukaisesti. Ennen pääministerin valintaa eduskuntaryhmät neuvottelevat hallitusohjelmasta ja valtioneuvoston kokoonpanosta. Näiden neuvottelujen tuloksen perusteella, kuultuaan eduskunnan puhemiestä presidentti antaa eduskunnalle tiedon pääministeriehdokkaasta. Ehdokas valitaan pääministeriksi, jos eduskunnassa toimitetussa avoimessa äänestyksessä enemmän kuin puolet annetuista äänistä on kannattanut hänen valitsemistaan”, Väyrynen kertaa lakitekstiä.

Väyrysen mukaan myös Tähtiliikkeen eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja pääsihteeri ovat saaneet Kaikkoselta kutsun.

”Tähtiliikkeen eduskuntaryhmän mielestä ryhmien ei tule hyväksyä pääministeri Sipilän jättämää eronpyyntöä. Tiistain neuvottelu ei voi olla tilaisuus, jossa ero vain muodollisesti siunataan”, hän kommentoi.

Väyrynen huomauttaa, ettei Sipilän menettelyllä näytä olevan eduskunnan enemmistön tukea.

”Julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan hallituspuolueista vain Keskusta on hyväksynyt Sipilän menettelyn. Muut kaksi olivat sitä vastaan. Myös suurimmat oppositioryhmät ovat arvostelleet pääministerin jättämää eronpyyntöä”, hän perustelee.

Juha Sipilä pyysi perjantaina presidentiltä hallituksensa eroa ja sai sen, kun sote-uudistukselta loppui aika kesken.

Lue myös:

Professori tyrmää Antti Kaikkosen aikeet: ”Ajatus on täysin kestämätön”

Antti Rinne tyrmää Sipilän tarjouksen: ”Tuntuu jotenkin oudolta”

Kansanedustaja: ”Juha Sipilältä härski vaalitemppu – Vastaavaa ei ole ikinä nähty Suomen historiassa”

Juha Sipilän ratkaisu tuli puskista – Kokoomus: ”Ei ollut perusteltua”