Pääministeri Antti Rinteen (sd) mukaan valtionyhtiö Posti yllätti omistajaohjausministerin ja hallituksen siirtäessään 700 pakettilajittelun työntekijää tytäryhtiölleen ja samalla uuteen työehtosopimukseen.

Rinne kommentoi asian poliittista puolta eli omistajaohjausta Ylen pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina. Rinteen mukaan ei pidä paikkaansa, että omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) olisi hyväksynyt ja valtuuttanut tes-siirron.

”Paatero ei ole hyväksynyt 700 ihmisen siirtoa missään vaiheessa”, Rinne sanoi tiukasti.

Rinne on aiemmin kertonut, että Postin alkuperäinen suunnitelma oli siirtää uuteen tessiin koko PAU:lainen henkilöstö, eli peräti 9000 työntekijää. Rinteen mukaan hallitus esti tämän.

Kun Posti alkusyksystä suunnitteli pienempää pakettilajittelijoiden siirtoa, ministeri Paatero ilmoitti, että tilanteessa otetaan aikalisä. Myöhemmin kuitenkin ilmeni, että 700 pakettilajittelijaa on ”jäädytyksestä” huolimatta siirretty tytäryhtiöön ja uuteen tessiin.

Rinne kertoi nyt, että samaan aikaan kun Paatero oli tiedottamassa jäädytyksestä, hän oli kuullut valtionyhtiön jo edenneen asiassa.

”Kun omistajaohjausministeri oli menossa kertomaan julkisuuteen tästä päätöksestä jäädyttää tilanne, niin silloin tuli ilmi, että Posti onkin siirtänyt jo 700 pakettilajittelijaa tähän toiseen yhtiöön”, Rinne kertoi Ylellä.

Häneltä kysyttiin, onko valtionyhtiö siis harhauttanut omistajaohjausministeriä.

”Minä en tiedä mitä on tapahtunut. Käytännössä tiedän, että asiasta ilmoitettiin samassa tilanteessa kun omistajaohjausministeri oli menossa kertomaan jäädytyksestä julkisuuteen”, Rinne sanoi.

Pääministerin mukaan omistajaohjausministeri ”vastaa itsenäisesti rootelistaan”.

”Olen tietenkin keskustellut hänen kanssaan matkan varrella”, Rinne vastasi uteluihin ministerin ohjaamisesta.

Postin kiistaan odotetaan mahdollista ratkaisua tänään sunnuntaina. Osapuolet tapasivat kello 15 valtakunnansovittelijan luona ja antavat myöhemmin tänään vastauksensa erillisen selvitystyöryhmän ratkaisuesitykseen.

Kiistoja on kaksi: toinen on pakettilajittelijoiden siirtokiista, jota erillisryhmä pyrkii ratkaisemaan, ja toinen varsinainen PAU:n ja Paltan välinen työehtosopimuskiista.

Rinne toivoo kiistan ratkeavan sunnuntaina, ”että päästään purkamaan Suomen vientiä ja ihmisten liikkumista haittaavat toimet” eli alkavalla viikolla uhkaavat laajentuvat tukilakot.