Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja entinen puolueensa puheenjohtaja Paavo Arhinmäki vetoaa kansanedustaja Jussi Saramoon, jotta tämä asettuisi ehdolle puolueen ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi.

Arhinmäen vetoomus on poikkeuksellinen, sillä hän itse sanoo pyrkineensä välttämään ottamasta voimakkaasti kantaa puolueen asioihin. Toisekseen Saramo on Arhinmäen mukaan jo sivuuttanut hänen pyyntönsä.

Arhinmäki ei ole puoluekokousedustaja.

LUE MYÖS:

Ensimmäisen varapuheenjohtajan paikka on avoinna, sillä tuleva ministeri Hanna Sarkkinen kertoi hiljattain, ettei aio asettua ehdolle tehtävään. Sarkkinen perusteli ratkaisuaan perheenlisäyksellä ja tulevalla ministerinpestillä. Puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson jatkanee tehtävässään.

Arhinmäen mielestä ensimmäisen varapuheenjohtajan pitäisi olla kansanedustaja.

”Nyt kun puolueen johtoa valitaan, kokemukseni mukaan ainakin yhdessä tehtävässä pitäisi olla kansanedustajan. Puolueen 1. varapuheenjohtajan pitää koska vain ja lähes missä vain asiassa pystyä tuuraamaan puheenjohtajaa. Siksi 1. varapuheenjohtajan pitää tuntea puolueen linjat ajankohtaisiin kuumiin keskusteluihin, mutta myös laajemmin. Hänen pitää osallistua tarvittaessa niin televisio- kuin radiokeskusteluihin sekä puoluejohtajapaneleihin. Tätä korostaa erityisesti vielä se, että tällä hetkellä puolueen puheenjohtaja on ministeri ja ministereillä on todella kiireinen aikataulu. Siksi siihen tehtävään olisi syytä valita kansanedustaja”, Arhinmäki kirjoittaa Facebookissa.

Arhinmäki sanoo kannattavansa Saramoa, koska tämä tuntee läpikotaisin puolueen ohjelmat ja kannat. Saramo on aiemmin toiminut nuorisoliiton puheenjohtajana ja puolueen poliittisena sihteerinä.

”Olen pyytänyt Jussia harkitsemaan ehdokkuutta, mutta hän on sivuuttanut nämä pyyntöni”, Arhinmäki kertoo.

Arhinmäen mukaan Saramon perheeseen on juuri syntynyt toinen lapsi.

”Ymmärrän, että hän ei ole erityisesti keskittynyt pohtimaan tällaisia asioita ja vaikka olisi pohtinut, on hän pienten lasten isänä ollut varmasti epävarma siitä, riittääkö aika homman hoitamiseen. Toimiminen puolueen 1. varapuheenjohtajana ei kuitenkaan ole yhtä kuormittavaa kuin puolueen puheenjohtajana. Aikatauluja pystyy hallinnoimaan paremmin itse”, Arhinmäki kirjoittaa.

Puoluekokous järjestetään 15.–17. marraskuuta Kuopiossa.

Ehdolla varapuheenjohtajiksi ovat tällä hetkellä Jouni Jussinniemi, Joona Mielonen, Minna Minkkinen, Janne Nieminen ja Janne Parkkila.

LUE MYÖS: