Oppositiopuolue vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki katsoo, että Patrialle myönnetty vientilupa Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin tulisi perua.

Arhinmäen kirjoitta blogissaan vientiluvan olisi ”oikea ja eettinen ratkaisu”, koska Arabiemiirikunnat ovat hänen mukaansa sotaa käyvä ja ihmisoikeuksia rikkova maa. Hän viittaa Jemenin konfliktiin, johon Arabiemiirikunnat osallistuvat Saudi-Arabian johtamassa liittoumassa.

Valtioneuvosto myönsi Arhinmäen mukaan viime marraskuussa Patrialle luvan myydä 40 panssaroitua miehistönkuljetusajoneuvoa Arabiemiraatteihin.

– Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Jemenissä on myös Yhdistyneiden arabiemiirikuntien maajoukkoja, joten on ilmeistä että suomalaisia panssariajoneuvoja voidaan käyttää sodassa, Arhinmäki toteaa blogissaan.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon vetosi Isoon-Britanniaan helmikuun alussa, jotta maa lakkaisi toimittamasta aseita Saudi-Arabiaan.

– Jemen on liekeissä ja etenkin liittouman ilmaiskut kohdistuvat kouluihin, sairaaloihin, moskeijoihin ja siviili-infrastruktuuriin, Ban totesi brittilehti Guardianin mukaan.

Jemenin konfliktissa on kuollut yli 5000 siviiliä ja YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO varoitti tammikuun lopulla, että yli 14 miljoonan jemeniläisen ruokaturva on vaarantunut.

– On olemassa ilmeinen mahdollisuus, että suomalaisia panssariajoneuvoja käytetään Jemenin sodassa siviiliväestöä vastaan tai Yhdistyneissä arabiemiraateissa kansallisissa sortotoimissa, minkä vuoksi lupa olisi tullut evätä, Arhinmäki katsoo.