Liike Nytin kansanedustajan Harry ”Hjallis” Harkimon syytökset herättävät närää vasemmistoliitossa.

Harkimo syytti kyselytunnin jälkeen vasemmistoliiton puheenjohtajaa, opetusministeri Li Anderssonia siitä, että tämä nauroi hänen virheelleen kyselytunnilla. Harkimo puhui epähuomiossa valmistuslaista, kun kyseessä oli valmiuslaki. Harkimo kertoi Twitterissä, että hänellä on lukihäiriö.

”Vähän häpesin, kun minulle naurettiin ja pääministeri vielä korjasi puhettani”, Harkimo tviittasi.

Sekä pääministeri Sanna Marin (sd) että ministeri Andersson ovat pahoitelleet tilannetta Twitterissä. Marin halusi täsmentää, mistä lainsäädännöstä on kyse ja harmitteli Harkimon kokeneen tilanteen näin.

Andersson puolestaan totesi, että lukihäiriölle tai oppimisvaikeuksille nauraminen ei tietenkään ole hyväksyttävää, eikä niin ollut tarkoitus.

”Sanoin itse asiassa vieressä istuvalle (oikeusministeri Anna-Maja) Henrikssonille, että esitit erittäin tärkeän kysymyksen. Olen vilpittömästi pahoillani, että reaktioni saattoi tulkita tuolla tavalla”, Andersson tviittasi.

Keskustelu aiheesta jatkuu Twitterissä yhä, sillä ilmeisesti varsinainen tilanne ei käy ilmi eduskunnan täysistuntotallenteesta. Kamera ei kuvaa koko aikaa ministeriaitiota, eikä tallenteessa näy Anderssonin kommenttia Henrikssonille. Sen sijaan tallenteen perusteella Andersson lausahtaa jotakin takarivissä istuvalle sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekoselle (vas).

Tämä ihmetytti Twitterissä jo aiemmin, mihin Andersson vastasi, että kyllä Henriksson istuu hänen vieressään.

Harkimo jatkaa yhä arvostelua ja jakoi tänään Twitterissä meemin tilanteesta. Meemissä ihmetellään kuvan kera, missä Henriksson on.

Täysistuntotallenteen mukaan Henriksson todella istui kyselytunnilla Anderssonin vieressä, mutta meemikuvassa tämä ei näy. Anderssonin ja Henrikssonin välissä takarivissä istui ministeri Krista Kiuru (sd).

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ihmettelee Harkimon toimintaa.

”Ei ole tyylikästä jakaa meemiä, jossa annetaan tarkoituksella valheellinen kuva. Salissa paikalla olleena tiedät sen. Kuvassa ympyröity Pekonen istuu takarivissä, ei vieressä. Kuva on rajattu niin, että eturivissä Anderssonin vieressä oikealla istuva Henriksson ei näy kuvassa”, Arhinmäki huomauttaa.

Harkimo pysyy kannassaan ja vetoaa täysistuntovideoon. Arhinmäen mukaan Harkimon jakama kuva on valheellinen.

”Andersson on vilpittömästi pahoillaan. Miksi tämä ei riitä? Itselläni myös lukihäiriö, tunnen ongelman”, Arhinmäki tviittaa.

”Katsoin videon. Ensimmäisen kerran, kun puhut ’valmistuslaista’, kuvataan sinua. Toisen kerran, kun puhut ’valmistuslaista’, kääntyy Andersson hetken päästä. Kolmannen kerran ’valmistuslaista’ puhuessasi kuva taas sinussa. Miten video selittää, että jaat valheellisen kuvan?”

Myös kansanedustaja Veronika Honkasalo (vas) ihmettelee Harkimon toimintaa.

”Ymmärrätkö, minkälaiseen vihapalautteen antamiseen sä nyt kannustat tällaisella asian vyöryttämisellä ja valheellisten meemi-kuvien jakamisella? Todella harmillista. On kunniallista osata lopettaa ajoissa”, Honkasalo tviittaa.