Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) asettama kaivoslain uudistusta tukeva työryhmä herättää keskustelua. Työryhmän sihteeristössä toimii ministeriön johtava asiantuntija Niklas Vartiainen, joka vielä joulukuussa toimi juristina asianajotoimisto Boreniuksessa.

Borenius tunnetaan kaivosalan ja muun muassa kanadalaisten kaivosyhtiöiden edustajana Suomessa. Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) sai joulukuussa 2019 huomautuksen oikeuskansleri Tuomas Pöystiltä teetettyään kaivoslain uudistustarpeita kartoittaneen selvityksen juuri Boreniuksella. Toinen selvityksen tekijöistä oli Niklas Vartiainen, ja vastuuministerinä TEM:ssä toimi selvitystä tilatessa Mika Lintilä.

Niklas Vartiainen on sittemmin lopettanut työt Boreniuksella ja aloittanut tammikuussa virkamiehen tehtävät ministeriössä.

Hallitusriveistä muun muassa vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki on myöntänyt Uuden Suomen haastattelussa, että järjestely näyttää erikoiselta. Hän arvosteli viime vaalikaudella, oppositiossa ollessaan Sipilän hallitusta Boreniuksella teetetystä selvityksestä. Nyt tilanne on Arhinmäen mielestä erilainen.

”Ymmärrän, että se näyttää kummalliselta. Minustakin se näyttää erikoiselta juuri sen vuoksi, että ensin on käytetty Boreniusta ja saatu huomautus ja sitten näyttää siltä, että Boreniuksen ihmiset valmistelevat meidän kaivoslakiuudistusta. Mutta samaan aikaan pitää todeta, että rooli on eri kuin mikä se oli vuosi sitten selvityksen tekijällä. Silloin siinä oli intressiristiriita, nyt sellaista ei pitäisi olla”, Arhinmäki sanoo Uuden Suomen jutussa korostaen Vartiaisen nykyistä virkamiesroolia.

LUE LAAJEMPI JUTTU TÄSTÄ:

TEM:n kansliapäällikkö Jari Gustafsson tyrmää vihreän kansanedustajan epäilyt virkamiehen jääviydestä.Kuva: OUTI JÄRVINEN/KL

Järjestelyä on arvostellut kovin sanoin myös vihreiden kansanedustaja Satu Hassi, joka on kyseenalaistanut Vartiaisen aseman sekä Twitter-päivityksessään että suorasanaisemmin Uutissuomalaisen haastattelussa.

Työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson tyrmää Hassin esittämät jääviysepäilykset, Uutissuomalainen kertoo.

”Pidän yksittäisen virkamiehen puolueettomuuden ja virkavastuullisen toiminnan julkista kyseenalaistamista vakavana ja leimaavana väitteenä. Tämä on valitettava, viime aikoina yleistynyt ilmiö, joka nakertaa luottamusta viime kädessä koko virkamieskuntaan”, Gustafsson sanoo Uutissuomalaiselle.

LUE SEURAAVAKSI: