Vasemmistoliitto on tehnyt ensin kevään eurovaaleihin keskittyneessä puoluevaltuustonsa kokouksessa pesäeroa perussuomalaisiin.

Kokouksessa vahvistettiin 16 eurovaaliehdokasta. Tällä hetkellä puolueella ei ole europarlamentissa yhtään paikkaa.

Puolueen puheenjohtajan, kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäen mukaan vasemmistoliitolle tärkeimpiä teemoja vaaleissa ovat veroparatiisien lakkauttaminen, ympäristönsuojelu, hyvinvointivaltion rakentaminen ja "Brysseliin päätösvaltaa siirtävän kehityksen katkaiseminen".

Ainakin viimeisestä kohdasta perussuomalaiset ovat samoilla linjoilla, sillä puolue on ottanut vaaliteemakseen liittovaltiokehityksen vastustamisen.

– Meidän ja perussuomalaisten valtava ero näkyy myös siinä, että tutkimusten mukaan Vasemmiston kannattajat eivät koe käytännössä ollenkaan vetoa perussuomalaisten suuntaan. He kokevat vasemmiston läheisimmiksi puolueiksi vihreät ja demarit, Arhinmäki sanoi puheessaan.

Arhinmäen mukaan eurokriittisten voimien nousulla on ”peloteltu”. Arhinmäen mukaan kriittisinä voivat esiintyä muutkin kuin äärioikeisto.

– Pelottelijoille EU-kritiikki on yhtä kuin äärioikeisto tai oikeistopopulismi. Leimakirveiden käyttäjille ainoat unionin arvostelijat ovat kiihkeän maahanmuuttajavastaiset ja rasistiset puolueet, kuten Hollannin Vapauspuolue ja Ranskan Kansallinen Rintama. Suomessa ainoana kriittisenä puolueena esitetään perussuomalaiset, Arhinmäki sanoi.

Myös vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie kommentoi tulevia eurovaaleja Puheenvuorossa julkaisemassaan puheessa.

Lapintie kommentoi perussuomalaisten edustamaa kansallisen itsemääräämisoikeuden korostamista toteamalla, että joskus on ”välttämätöntä tarkastella asioita laajemmin kuin käpertymällä kansallisvaltion edun näkökulmaan”.

Arhinmäen mukaan eurovaaleja on myös leimannut keskittyminen komission kärkiehdokkaisiin ja näkyviin ehdokkaisiin.

- Julkisuuspelissä on tähän asti keskitytty epäolennaisiin fantasioihin joidenkin yksittäisten suomalaisten merkittävistä rooleista Euroopassa, Arhinmäki sanoi viitateen muun muassa perussuomalaisten Jussi Halla-ahoon, keskustalaiseen komissaari Olli Rehniin ja kokoomuksen Alexander Stubbiin.

Myöhemmin iltapäivällä vasemmistoliitto käsittelee hallituksen kunnille määrämiä säästötoimia. Vasemmistoliitto pohtii kokouksessaan, voiko se jatkaa hallituksessa vastustamiensa miljardisäästöjen takia.