Kokoomus on itse hyväksynyt ja ottanut käyttöön arvostelemansa termin henkilöstömitoitus, toteaa vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki sosiaalisessa mediassa.

Hallituksen lakiluonnos vanhuspalveluiden sitovasta 0,7:n henkilöstömitoituksesta julkaistiin torstaina. Luonnoksessa käytetään termiä henkilöstömitoitus, ei hoitajamitoitus, josta nykyiset hallituspuolueet laajalti puhuivat ollessaan oppositiossa.

Kokoomus on arvostellut uuden termin käyttöä ja katsonut sen kertovan lupausten pettämisestä, koska mitoitus ei koske pelkästään hoitajia vaan myös muuta potilaan välittömään hoitoon liittyvää työtä tekevää henkilöstöä.

”Tosin kokoomus on itse viime kaudella hyväksynyt hallituksessa vanhustenhoidon laatusuositukset, joissa käytetään nimenomaan termiä henkilöstömitoitus”, Arhinmäki vastaa oppositiopuolueelle.

”Asiantuntijat luonnollisesti käyttävät sitä termiä, jonka edellinen hallitus on hyväksynyt käyttöön”, Arhinmäki kirjoittaa viitaten asiantuntijatyöryhmän esitykseen, johon lakiluonnos perustuu.

Arhinmäen mukaan sillä, onko termi hoitajamitoitus vai henkilöstömitoitus, ”ei ole lattiatasolla merkitystä”.

”Sen sijaan sillä on valtava merkitys, miten sisältö laissa termille, on se kumpi vain, määritellään. Asiantuntijaesityksessä henkilöstömitoitukseen kuuluviksi rajataan hoitotyö ja ns. tukityöt (esim. siivous ja vaatteiden pesu) ovat mitoituksen ulkopuolella. Juuri niinkuin pitääkin ja mm. työntekijät ovat toivoneet”, kansanedustaja kirjoittaa.

Hoitoalan työntekijäjärjestöt ovatkin kiitellet lakiluonnosta, ja arvioineet, että sen määritelmät välittömästä asiakastyöstä ja välillisestä tukipalvelutyöstä tosiasiassa parantavat hoitoalan henkilöresursseja. Järjestöt olivat mukana asiantuntijaryhmässä ja työryhmä oli ehdotuksessaan yksimielinen.

Arhinmäki harkitsisi kuitenkin termin muuttamista opposition kritiikin vuoksi.

”Mutta jos olisin vastaava ministeri, harkitsisin termin muuttamista, kun valmistelisin hallituksen esitystä. Se veisi terää opposition kritiikiltä ja osoittaisi kuinka onttoa kritiikki on.”

Arhinmäki ei myöskään hyväksy kokoomuslaisten väitettä, että Rinteen hallitus siirtäisi mitoituksen kustannukset seuraavalle hallitukselle. Tämä väite perustuu siihen, että 0,7:n työntekijän mitoituksen ehdoton takaraja, jonka jälkeen poikkeuksia ei sallita, on vasta vuonna 2023.

”Jos vähääkään tuntee budjettilogiikkaa, ja kokoomus ainakin yrittää aina esiintyä talouden asiantuntijana, ymmärtää väitteen olevan perätön. Rinteen hallitus valmistelee vielä vuoden 2023 budjetin. Jos hoitajamitoitus astuu voimaan täysimääräisenä 1.4.2023, pitää Rinteen hallituksen budjetissa olla siihen myös rahat”, Arhinmäki kirjoittaa.

Lain on määrä tulla voimaan 1.8.2020, jolloin kaikissa ympärivuorokautisen tehostetun hoivan yksiköissä tulisi olla vähintään 0,5:n mitoitus eli viisi hoitajaa kymmentä asiakasta kohden. 0,7:n mitoitus tulisi velvoittavana voimaan 1.4.2023 alkaen.

LUE LISÄÄ: