Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen on tullut julkisuuteen kommentoimaan lauantaisia uutisia, joiden mukaan hänet on erotettu perustamastaan Kansalaispuolueesta. Väyrynen ottaa kantaa myös syytöksiin väärinkäytöksistä.

– Eilen Kansalaispuolueesta julkisuuteen tulleisiin outoihin uutisiin on luonnollinen selitys: on meneillään puolueen kaappausyritys. Sitä näyttää johtavan viime heinäkuussa jäseneksi liittynyt ja varapuheenjohtajaksi nostettu Piia Kattelus. Keulakuvaksi ja likaisen työn tekijäksi on joutunut puheenjohtaja Sami Kilpeläinen. Koplan kolmas on hallituksen jäsen Tuula Komsi, Väyrynen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan .

Kansalaispuolue kertoi lauantaina, että Väyrynen on erotettu puolueesta tilinkäyttöön liittyvien väärinkäytösten ja vaaliraharikkomusten vuoksi.

– Minua kohtaan esitetyt puolueen talouteen liittyvät syytökset ovat sanalla sanoen järjettömiä, Väyrynen vastaa.

Hänen mukaansa selvitettävää on sen sijaan Katteluksella ja Kilpeläisellä. Väyrynen kertoo myös tukeneensa vaalikampanjaansa ja myös puoluetta omista varoistaan.

–Heinäkuun 15. päivän kokouksissa Kattelus ja Kilpeläinen ottivat itselleen vastuun kannattajakorttien keräämisestä. Tämän tehtävän he laiminlöivät. Tästä syystä jouduin itse tukemaan keräystoimintaa viisinumeroisella summalla. Nämä varat olisi kipeästi tarvittu itse vaalikampanjan rahoittamiseen.

– Kilpeläisen piti ottaa heti puheenjohtajaksi tultuaan vastuu puolueen taloudesta. Hän kuitenkin hoiti itselleen tilinkäyttöoikeuden vasta tämän vuoden alusta lähtien, vaikka olin lukuisia kertoja häntä tähän kiirehtinyt. Jouduin tästä syystä hoitamaan yksin puolueen rahaliikenteen ja lainaamaan omia varojani puolueen laskujen maksamiseen.

Väyrynen sanoo tukeneensa myös valitsijayhdistyksen toimintaa 42 000 euron lainalla Suomen linja ry:n kautta.

–Vaalien jälkeen jouduin rahoittamaan kampanjaa omista varoistani vielä 38 000 eurolla. Kun valitsijayhdistys ei voinut enää harjoittaa varainhankintaa, lainasin Suomen linja ry:n kautta rahat puolueelle ja siirsin ne edelleen valitsijayhdistykselle. Kun puolue voi harjoittaa varainhankintaa, nämä varat on mahdollista ehkä joskus saada takaisin. Ajatukseni oli ja on, että voisin itse olla mukana tällaisessa varainhankinnassa.

Väyrynen vakuuttaa, että mitään laitonta ei Kansalaispuolueen talouden suhteen ole tapahtunut. Valitsijayhdistys jättää hänen mukaansa vaalirahoitusilmoituksen määräaikaan mennessä.

–Eilen tehdyt erottamispäätökset ovat laittomia. Ne tehtiin laittomasti järjestetyssä kokouksessa Perusteita erottamispäätöksille ei ollut. Ne tehtiin lisäksi ilman lain edellyttämää kuulemista. Edellä kerrotuista maksujärjestelyistä informoin Kilpeläistä aikanaan sähköpostitse. Tuolloin hän ei esittänyt niihin liittyviä vastaväitteitä, hän toteaa.

– Eilen esittämillään järjettömillä syytöksillä Kattelus, Kilpeläinen ja Komsi pyrkivät siirtämään huomion sivuun omaan toimintaansa liittyneistä räikeistä laittomuuksista. Pakoon he eivät kuitenkaan niitä pääse. Helsingin käräjäoikeus saa pian käsiteltäväkseen uusia moitekanteita. Harkitsen myös mahdollisuutta saattaa heidät rikosoikeudelliseen ja vahingonkorvausvastuuseen, Väyrynen jatkaa.

Kansalaispuolueen lauantainen Kilpeläisen ja Katteluksen johtama puoluehallituksen kokous on Väyrysen mukaan laiton.

–Se järjestettiin ajankohtana, jonka Kattelus ja Kilpeläinen tiesivät olevan minulle sopimaton. Kokouksessa erotettiin tekaistuin perustein kaksi jäsentä ja otettiin runsaasti uusia jäseniä. Näilläkin päätöksillä pyrittiin vaikuttamaan vuosikokouksen äänivaltasuhteisiin. Sekä tämän kokouksen että aamulla pidetystä hallituksen kokouksesta nostamme moitekanteen ja vaadimme tehdyille päätöksille täytäntöönpanokieltoa.

Väyrynen tukijoineen piti toisen kokouksen lauantaina. Hän kertoo, että tähän päädyttiin siksi, että puoluehallituksen nimissä koollekutsuttu kokous oli laiton.

–Päätimme pitää vuosikokouksen sen mukaisena, mistä jäsenet olivat etukäteen keskenään sähköpostitse yksimielisesti sopineet. Kokouksessa puhetta johti Eero Paavola ja siihen osallistui 15 jäsentä. Päätökset olivat yksimieliset.

Lue lisää:

Erikoinen käänne: Paavo Väyrysen Kansalaispuolue hajosi kahtia? ”Tässä vaiheessa ei lausuntoja”

Paavo Väyryselle lähtö Kansalaispuolueesta? ”Hän on toiminnallaan vahingoittanut puoluetta”

Kuittailu Paavo Väyryselle alkoi heti: ”Mitähän seuraavaksi?”

Puheenjohtaja tyrmää oudon väitteen Väyrysen Kansalaispuolueesta: ”Johto toimii sääntöjen ja lakien mukaan”