Eduskunnan pienryhmillä ei ole helppoa, tuo oman eduskuntaryhmänsä muodostanut Paavo Väyrynen esiin blogissaan. Väyrynen ihmettelee uutiskatvetta, johon on joutunut, sekä eduskunnan uutta puheenvuorosääntöä.

”Kaiken huippu oli eduskuntaryhmämme Helsingissä elokuun lopulla pitämä kesäkokous. Tiedotustilaisuuteemme ei tullut ainuttakaan toimittajaa. Hyvin uutisarvoinen kannanottommekaan ei saanut julkisuutta”, Väyrynen ihmettelee Puheenvuoron blogissaan.

Erikoinen on tilanne myös eduskunnassa, konkaripoliitikko toteaa.

”Puhemiesneuvosto on päättänyt, että alle kolmen kansanedustajan ryhmät voivat käyttää vasta debatin jälkeen samanpituisen puheenvuoron kuin muiden ryhmien edustajat ennen sitä. Käytännössä tämä päätös koskee vain minua, kun Harry Harkimo ei näytä olevan kiinnostunut puheenvuoroja käyttämään.”

”En oikein ymmärrä sitä, että pienryhmien oikeudesta ryhmäpuheenvuorojen käyttämiseen on tullut näin vaikea kysymys. Ehkä tällä käytännöllä pyritään ehkäisemään suurempien ryhmien hajoamista.”

Väyrysen mukaan ryhmäpuheenvuorojen jälkeinen debatti vie yleensä ”niin pitkän ajan, että televisiointi ehtii ennen sen päättymistä loppua”.

”Puhemiesneuvosto on päättänyt tarjota meille pienryhmien edustajille vaihtoehtona mahdollisuuden käyttää kahden minuutin mittainen puheenvuoro debatin yhteydessä. Tämä on tietysti parempi vaihtoehto, jos debattipuheenvuoron saa televisioituna aikana”, Väyrynen kirjoittaa.

Tiistain täysistunnossa uusi sääntö aiheutti epätietoisuutta Väyrysen ja puhemies Paula Risikon välillä.

”Syntyi outo tilanne. Olin pyytänyt heti istunnon alussa varsinaisen puheenvuoron. Istunnon aikana ryhmäni pääsihteeri vahvisti istuntoyksikölle, että haluan käyttää varsinaisen puheenvuoron. Tein saman tekstiviestillä istuntoa alussa johtaneelle varapuhemies Mauri Pekkariselle. Debatin päätyttyä syntyi kiusallinen tilanne, kun nämä viestit eivät olleet saavuttaneet puhemies Paula Risikkoa”, Väyrynen kertoo.

Puhujankorokkeelle nousseesta Väyrysestä yllättynyt Risikko tokaisi, että puhukoon tämä nyt, ”koska te nyt olette siinä”.