Konkaripoliitikko, sunnuntain vaaleissa eduskunnasta pudonnut Paavo Väyrynen arvioi Juha Sipilän (kesk) hallituksen linjan olleen liian oikeistoliberaali.

”Ei keskustan romahdus siitä johtunut, että puolue on kantanut hallitusvastuuta. Syy oli sama kuin edelliseen vuoden 2011 murskatappioon: Keskustan äänestäjäkunnan enemmistölle täysin vieras aatteellinen ja poliittinen linja”, keskustan kansanedustajana vuosina 1970–1995, 1999, 2007–2011 ja 2015 istunut moninkertainen ministeri Väyrynen kommentoi Puheenvuoron blogissaan .

Hän kertoo olleensa hyvin tyytyväinen Juha Sipilän valintaan puolueen puheenjohtajaksi vuoden 2012 puoluekokouksessa.

”Olin keskustellut hänen kanssaan ja saanut sen käsityksen, että meillä oli samanlainen aatteellinen näkemys ja sama poliittinen linja”, keskustan kunniapuheenjohtajana vuoteen 2018 ollut Väyrynen kertoo.

Vuoden 2015 vaalitaistelu käytiin hänen mukaansa perinteisen keskustapolitiikan linjalla, mutta sitten kaikki muuttui.

”Koin syvän pettymyksen, kun Sipilä eduskuntavaalien jälkeen muodosti hallituksen. Hän halusi välttämättä hallitukseen kokoomuksen, vaikka puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän enemmistö kannatti yhteistyötä sdp:n kanssa. Omaan hallitusryhmäänsä Sipilä valitsi vain kokoomusta lähellä olevia liberaaleja, joukkoon yhden kokoomuslaisenkin. Oli heti nähtävissä, että puolueen ja hallituksen linja olisi oikeistoliberaali ja aivan muuta kuin mitä vaalikampanjassa oli luvattu”, Väyrynen kommentoi.

”Jos olisin ollut kymmenen vuotta nuorempi, olisin voinut antaa Sipilän ajaa puolueen karille ja ryhtyä sen jälkeen sitä jälleen nostamaan. Toisaalta edessä oli vielä lähes neljä vuotta politiikkaa, joka veisi Suomea aivan väärään suuntaan.

Yritin herättää puolueen johtoa ilmoittamalla vuoden 2016 alussa, että jättäydyn sivuun puolue-elinten työskentelystä. Kun tämäkään ei herättänyt vastakaikua, perustin kansalaispuolueen toteuttamaan perinteistä alkiolaista politiikkaa toteuttamaan”, hän jatkaa.

Väyrynen arvioi, että suuri osa keskustaan pettyneistä alkiolaisen aatemaailman kannattajista jätti eduskuntavaaleissa äänestämättä tai antoi tukensa perussuomalaisille.

”Keskusta voi nousta nykyisestä alennustilastaan vain palaamalla talonpoikaisille ja alkiolaisille juurilleen”, hän sanoo.

Keskustan kannatus putosi sunnuntain vaaleissa 13,8 prosenttiin ja puolue menetti 18 paikkaa eduskunnassa.

Lue myös:

”Keskusta sai turpaan – voi rehellisesti sanoa”

Juha Sipilä myönsi heti: ”On se raju pudotus”

Väyrynen itse oli vaaleissa kansalaispuolueen hajottua perustamansa tähtiliikkeen ehdokkaana. Hän sai 1 235 ääntä eikä tullut valituksi.

”Tähtiliike jatkaa toimintaansa ja on mukana tulevissa vaaleissa. Eurovaaleihin osallistuminen mietityttää. Yleisradiolla on kuulemma sama linja kuin eduskuntavaaleissa. Vaalikeskusteluihin pääsevät puolueet, joilla on enemmän kuin yksi kansanedustaja. Kun meillä ei ole nyt ainuttakaan, jäisimme taas täysin TV-julkisuuden ulkopuolelle. Eduskuntavaalien tulos osoittaa, kuinka tämä vaikuttaisi vaalien tulokseen. Pohdimme asiaa”, Väyrynen kommentoi tulevaa.

Lisää aiheesta:

Suivaantunut Paavo Väyrynen: ”Aiomme saattaa Suomen valtion menettelyn Euroopan neuvoston korruptiovastaisen toimielimen tutkittavaksi”

Paavo Väyrynen: ”Muille sopii hyvin, että tähtiliike on sivussa ja perussuomalaiset porskuttaa kohti vaalivoittoa”

Näkökulma: Nanopuolueita syrjitään taas - Väyrynen taistelee urheasti Pasilan tuulimyllyä vastaan