Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent

Presidentinvaalin EU-kriittiset ehdokkaat Paavo Väyrynen ja Laura Huhtasaari (ps.) ovat ajautuneet väittelyyn keskenään, vaikka ainakin Väyrynen kertoo pyrkineensä ”välttämään keskinäistä nokittelua”.

Nokkapokka alkoi MTV:n vaalitentistä, jossa Huhtasaari arvosteli häneen rinnastettua Väyrystä. Huhtasaari kyseenalaisti Väyrysen uskottavuuden EU-kriitikkona.

– Paavo Väyrynenhän itse silloin oli Lissabonin sopimuksen puolesta ja tämä Lissabonin sopimus on johtanut siihen, että määräenemmistöpäätöksiä on tullut lisää [EU:ssa], Huhtasaari sanoi.

– Kun Paavo Väyrynen oli meppinä, hänhän äänesti sen puolesta, että Kreikka otettiin euroon. Jokainen voi miettiä, millä tavalla hänen EU-kriittisyytensä tai maahanmuuttokritiikkinsä on uskottavaa. Hän myös Euroopan parlamentissa äänesti tyhjää, ja Jussi Halla-aho ainoana suomalaisena meppinä äänesti pakollista taakanjakomekanismia vastaan, Huhtasaari listasi.

Taakanjakomekanismilla Huhtasaari viittaa turvapaikanhakijoiden uudelleensijoituksiin EU-maiden välillä. Vuonna 2007 hyväksytty EU:n Lissabonin sopimus puolestaan lisäsi enemmistöpäätöksien käyttöä unionin päätöksenteossa.

Väyrynen vastaa Huhtasaarelle blogissaan. Hän kirjoittaa olevansa ”yllättynyt ja pettynyt siitä, että Laura Huhtasaari on ottanut julkisuudessa minut hyökkäystensä maalitauluksi”. Hän ei kiistä sitä, että väitteet pitävät osittain paikkansa.

Väyrynen kiistää, että hän olisi äänestänyt Euroopan parlamentissa Lissabonin sopimuksen puolesta. Sen sijaan eduskunnassa, lähdettyään mukaan silloiseen hallitukseen, Väyrynen äänesti sopimuksen puolesta.

– Pyytäessään minut toisen hallituksensa ulkomaankauppa- ja kehitysministeriksi [pääministeri Matti] Vanhanen edellytti minun hyväksyvän sen, että hän johtaa hallituksen EU-politiikkaa. Tästä syystä äänestin eduskunnassa Lissabonin sopimuksen puolesta. Tällä äänestyksellähän ei ollut enää mitään merkitystä sopimuksen voimaantuloa ajatellen, Väyrynen kirjoittaa.

Väyryseltä löytyy myös vastasyytöksiä.

– Laura Huhtasaari on itse Perussuomalaisten kansanedustajana täydessä vastuussa kaikesta Sipilän hallituksen politiikasta viime kesäkuuhun saakka. Tämä koskee muun muassa kolmatta tukipakettia Kreikalle ja holtitonta maahanmuuttopolitiikkaa, Väyrynen heittää takaisin.

Väyrynen myöntää, että hän äänesti Euroopan parlamentissa tyhjää otettaessa kantaa siihen, ryhdytäänkö kolmikantaneuvotteluihin Dublin-asetuksen muuttamisesta.

– Poikkesin ryhmäni linjasta, enkä kannattanut esitystä. Vakiintuneen tavan mukaan ilmaisin kuitenkin kantani pidättäytymällä, kun esittelijä oli omasta ryhmästäni. Sikäli kuin tiedän, Laura Huhtasaari noudatti Sipilän hallituksen tukijana täyttä ryhmäkuria, eikä äänestänyt edes tyhjää mm. Eurooppa- ja maahanmuuttopolitiikkaan liittyneissä äänestyksissä, Väyrynen kritisoi.

Kreikan jäsenyyden puolesta äänestämisen Väyrynen on myöntänyt itsekin julkisuudessa. Hänellä on selitys.

– On totta, että äänestin päätösehdotuksen puolesta, mutta mietinnössä nimenomaan todettiin, ettei parlamentilla ollut edellytyksiä ottaa kantaa Kreikan taloudelliseen tilanteeseen, Väyrynen jatkaa blogissaan.

Väyrysen mukaan hän on pyrkinyt visusti välttämään väittelyä Huhtasaaren kanssa, koska haluaa vaaleissa haastaa nimenomaan jatkokautta hakevan Sauli Niinistön.

Lue myös: EU-vastustaja Paavo Väyrynen olikin keskeinen tekijä Suomen EU-hakemuksessa – näin Väyrynen selittää asiakirjapaljastuksen