Eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen kertoo Uudelle Suomelle Suomen ja Brysselin välillä puntaroivan Paavo Väyrysen (kesk.) soittaneen hänelle tilanteestaan keskiviikkona.

Tiitisen mukaan Väyrynen tiedusteli, voisiko hän tarkastuttaa kansanedustajan valtakirjansa aikaisin maanantaiaamuna ennen kuin hän matkustaa Luxemburgiin Euroopan parlamentin istuntoon. Sen jälkeen hänellä on muutama päivä aikaa valita Euroopan parlamentin ja eduskunnan välillä.

– Väyrynen soitti ja kysyi tätä valtakirjan tarkastusmahdollisuutta jo varhaiseksi maanantaiaamuksi. Mutta hänen koneensa lähtee jo niin aikaisin, että ei siinä ehdi mitään tällaisia virallisia toimia tehdä. Sen vuoksi valtakirjan tarkastaminen lykkäytyy toukokuun 8. päivään, Tiitinen kertoo Uudelle Suomelle.

– Valtakirjan tarkastuttamisen jälkeen hänen on ilmoitettava viimeistään kolmantena päivänä kello 12, kumman hän valitsee. Se on eduskunnan työjärjestyksen 77 pykälä, joka sanoo näin, Tiitinen jatkaa.

Väyrynen ilmoitti keskiviikkona, että hän pysyy Euroopan parlamentissa, eikä hän näin ollen pyri enää aktiivisesti ministeriksi. Vaali-iltana Väyrynen sanoi palaavansa Suomeen vain, mikäli hänelle on tarjolla ministerin salkku, mieluiten ulkoministerin. Nyt Väyrynen kuitenkin kertoo haluavansa säilyttää itsellään mahdollisuuden palata takaisin eduskuntaan.

Tiitisen mukaan Väyrysellä on perustuslain mukaan oikeus palata Euroopan parlamentista takaisin eduskuntaan, jos kausi europarlamentissa päättyy tai tehtävästä eroaa.

– Ymmärtääkseni Euroopan parlamentissa on eurooppalaiset säännöt, eli siellä ovi käy joka suuntaan hyvin heppoisin perustein. Ei siellä ole samanlaisia kynnyskysymyksiä eron saamiselle kuin meillä, Tiitinen toteaa.

– Mutta jos eron ottaa, se on lopullinen. Ei voi valssata edestakaisin – se on kertalaaki sitten. Jos pyytää eroa Euroopan parlamentista, ero on lopullinen, tulee varamies ja se on siinä.

Jos Paavo Väyrynen jättää Euroopan parlamentin, hänen tilalleen nousee entinen euroedustaja Hannu Takkula. Eduskunnassa hänen varasijallaan on Mikko Kärnä (kesk.). Kärnä kertoo Puheenvuoro-blogissaan keskustelleensa puhelimitse Väyrysen kanssa ja kokevansa kunniaksi sen, että voi toimia kansanedustajana.