Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen (kesk.) vaatii kansanäänestystä siitä, tulisiko Suomen jatkaa osana euroaluetta. Väyrynen on pitänyt asiaa aiemminkin esillä.

Väyrynen julkaisi Puheenvuoron blogissaan tänään kirjoituksen, jossa hän kertaa kantansa Suomen eurojäsenyyteen.

- Suomi vietiin aikanaan euroon ilman kansanäänestystä. Eduskunnalle ei annettu edes lakiesitystä, vaan euroon liittymisestä päätettiin tiedonantomenettelyä käyttäen. Keskustan edustajat eduskunnan perustuslakivaliokunnassa katsoivat, että menettely oli perustuslain vastainen, Väyrynen kirjoittaa.

- Lain vastaisesti meneteltiin ilmeisesti myös silloin, kun Suomi osaltaan hyväksyi Kreikan liittymisen euroalueeseen. Asiaa ei tietääkseni käsitelty lainkaan eduskunnassa. Siitä ei löydy merkintää eduskunnan asiakirjoista.

Väyrynen arvioi, että Suomi joutuu osana euroaluetta tulevaisuudessa tiiviimpään yhteisvastuuseen muiden eurovaltioiden kanssa.

- Kun kansanäänestyksen toteuttaminen euroon siirryttäessä laiminlyötiin, olisi nyt järjestettävä kansanäänestys siitä, hyväksyvätkö suomalaiset maamme kuulumisen sellaiseen euroon ja euroalueeseen, joka nyt on syntymässä, Väyrynen kirjoittaa Puheenvuorossa.

Vastaavaa ajatusta väläytti tänään vasemmistoliiton Jussi Saramo Puheenvuorossa.

- Viime eurovaaleissa Vasemmistoliiton ohjelmassa todettiin "Mikäli eurokriisiä ja eurovaluutan ongelmia ei saada ratkaistua kestävällä tavalla, yhteisvalutta on purettava hallitusti, jolloin EMU- jäsenyydestä järjestettäisiin kansanäänestys", Saramo kirjoitti tänään blogissaan.

- Valitettavasti näyttää siltä, että jälkimmäinen vaihtoehto on jäämässä ainoaksi, jos haluamme säilyttää demokratian. Kansojen yhdistämisellä markkinoitu euro on alkanut erottaa kansoja ja rasismi on nousussa kaikkialla Euroopassa.