Paavo Väyrynen ilmoittaa blogissaan luopuvansa keskustan puheenjohtajakisasta.

Taustalla on Väyrysen viime viikon ilmoitus erota Kansalaispuolueesta, minkä jälkeen hän toivoi voivansa olla ehdolla keskustan kisassa.

–Seuraavana päivänä Seinäjoella järjestetyssä Etelä-Pohjanmaan piirikokouksessa kävi ilmi, että näin ei ole. Epävarmuus jatkuisi, eikä ehdokkaiden välisiä keskusteluja olisi mahdollista saada aikaan, Väyrynen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Väyrynen on kiistellyt keskustan kanssa puolueen säännöistä. Keskustan kuulemien asiantuntijoiden mukaan puolueen puheenjohtajaksi ei voida nykyisten sääntöjen mukaan valita jäsentä, joka kuuluu samalla muuhun puolueeseen, kuten Väyrynen kuului Kansalaispuolueeseen. Asiantuntijat kuitenkin kehottivat keskustaa tarkentamaan sääntöjä niin, ettei puheenjohtajaksi voida valita henkilöä, joka on 12 edeltävän kuukauden aikana ollut muun puolueen jäsen. Sääntömuutokset vahvistaa puoluekokous, jossa valitaan myös seuraava puheenjohtaja.

Lue lisää: Keskusta linjasi Paavo Väyrysen ulos: ”Ei ole vaalikelpoinen”

Väyrynen kertoo tavanneensa keskustan nykyisen puheenjohtajan, pääministeri Juha Sipilän eilen torstaina.

– Eilen tapasin omasta aloitteestani Juha Sipilän. Kävimme avoimen ja rakentavan keskustelun. Kerroin Juhalle, että kaiken tapahtuneen jälkeen en ole ehdolla puolueen puheenjohtajaksi. Vaihtoehtoni on jatkaa Kansalaispuolueessa, Väyrynen sanoo blogissaan.

– Kerroin hänelle pohtineeni, olisiko löydettävissä jokin muu ratkaisu, jolla voisin saada riittävät takeet mahdollisuuksistani vaikuttaa Keskustan politiikkaan.

Väyrynen toivoo keskustan muuttavan sääntöjään kesän puoluekokouksessa niin, että hän voisi olla ehdolla puoluevaltuuston puheenjohtajaksi.

–Kerroin, että voisin olla valmis harkitsemaan ehdokkuutta puoluevaltuuston puheenjohtajan tehtävään, jos valinta siirrettäisiin puoluekokoukselle. Pohjois-Pohjanmaan piiri on tehnyt tätä koskevan aloitteen.

–Tämä ratkaisu saattaisi auttaa Keskustaa menestymään eduskuntavaaleissa. Luottamus puolueeseen voisi vahvistua perinteisen kannattajakunnan keskuudessa, ja mukaan voitaisiin saada niitä, jotka ovat tulleet alkiolaisen aatteen kannattajiksi Kansalaispuolueen kautta ja niitä, jotka tukivat minua presidentinvaaleissa.

Väyrysen mukaan juuri presidentinvaalien tulos rohkaisi häntä alkujaan ilmoittautumaan ehdolle keskustan puheenjohtajakisaan. Hän kutsuu ilmoituksestaan alkanutta tapahtumasarjaa erikoiseksi, mutta äänenpainot ovat tuoreessa blogissa laantuneet entisestä.

–Aluksi puheenjohtaja Juha Sipilä ilmoitti olevansa valmis rehtiin kilpaan. Sitten puoluehallitus päätti hankkimiensa maksettujen asiantuntijalausuntojen nojalla, että en ole vaalikelpoinen. Tällä perusteella järjestöväelle annettiin ohjeet, ettei minua voida ottaa mukaan paneelikeskusteluihin. Keskustelu puolueen linjasta pyrittiin tyystin välttämään. Puheenjohtaja ilmoitti kuitenkin julkisuuteen, että voisin olla ehdolla, jos eroaisin Kansalaispuolueesta.

Myös Väyrysen Kansalaispuolue on ajautunut kiistoihin ja jakautui maaliskuun alussa kahtia. Lue lisää: Rahoitus hämmensi, näin vastaa Väyrynen: ”Laskuja tuli – jos ei ollut rahaa, oli pakko lainata”

Lue myös:

Väyrynen kiistää väärinkäytökset ja avautuu puolueriidasta: Teki uuden tutkintapyynnön poliisille

Käräjäoikeus keskeytti Väyrysen erottamisen Kansalaispuolueesta – Vastasiipi vaikenee rahasta

Paavo Väyrynenkin otti yhteyden poliisiin – täysi sota Kansalaispuolueessa

”Väyrynen sanoo kaiken tämän itse” – Kansalaispuolue hämmästelee Paavo Väyrysen lainajärjestelyä

Paavo Väyrynen astui esiin: ”Outoihin uutisiin on luonnollinen selitys”