Kansalaispuolueen johtoryhmä.Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa

Helsingin käräjäoikeus on antanut ratkaisunsa Kansalaispuolueen ja Paavo Väyrysen välisessä riita-asiassa ja purkanut puolueen päätösten keskeytysmääräykset. Keskeytysmääräyksistä voimaan jää toistaiseksi vain Paavo Väyrysen erottaminen Kansalaispuolueesta, sillä asian käsittely on kesken.

Kansalaispuolue tiedottaa päätöksen tarkoittavan sitä, että puolueen maaliskuun kokouksessa tehdyt puheenjohtajavalinnat astuvat voimaan. Jos tämä tilanne jää pysyväksi, tarkoittaisi se sitä, että Väyrynen ei voi olla puolueen puheenjohtaja, vaikka on näin julistanut.

– Helsingin käräjäoikeus on kumonnut Paavo Väyrysen hakemat Kansalaispuolueen yleisen kokouksen päätöksiä koskevat täytäntöönpanokiellot. Sami Kilpeläinen on puolueen puheenjohtaja, Piia Kattelus varapuheenjohtaja ja Tuula Komsi hallituksen jäsen. Paavo Väyrysellä ei ole asemaa puolueen hallinnossa, puolue tiedottaa.

– Lisäksi käräjäoikeus purki puolueen jäsenten ottamista ja erottamista koskevat täytäntöönpanokiellot. Näin puolueen vaalipäällikön ero tehtävistä astui voimaan. Vain Väyrysen itsensä erottaminen puolueesta on vielä täytäntöönpanon keskeytyksen alainen.

Oikeuden perumispäätöksiin ei voi erikseen hakea muutosta, mutta kokonaisuuden käsittely jatkuu yhä oikeudessa.

Paavo Väyrynen kiistää kannanotossaan Kilpeläisen sekä median tulkinnat ja vähättelee oikeuden päätösten merkitystä. Hän huomauttaa, että käräjäoikeus ei kumonnut tai hylännyt hänen kanteitaan, vaan ainoastaan osin purki aiemman päätöksensä täytäntöönpanon keskeyttämisestä. Väyrynen korostaa olevansa yhä Kansalaispuolueen jäsen. Lue lisää: Paavo Väyrynen yhä kovana: ”Kanteita ei hylätty – Oikeuden päätöksestä virheellisiä tulkintoja”

Toimivallan saanut Kilpeläisen hallitus johtaa puoluetta ainakin toistaiseksi elokuiseen jatkokäsittelyyn asti. Kilpeläinen iloitsi tiedotteessa päätöksestä, joka vapauttaa puolueen jatkamaan pysähtynyttä toimintaansa.

– Kansalaispuolue pääsee viimeinkin jatkamaan toimintaansa normaalisti ja aloittaa ehdokashankinnan tuleviin vaaleihin. Paavo Väyrysen henkilökohtaiset pelit eivät enää vaikuta puolueen toimintaan, Kilpeläinen sanoo tiedotteessa.

Hiljattain eduskuntaan kansanedustajaksi palannut ja perustamansa Kansalaispuolueen uudeksi puheenjohtajaksi julistautunut Paavo Väyrynen oli aluksi eduskunnassa omana ryhmänään. Hänet on kuitenkin maanantaina kirjattu Kansalaispuolueen eduskuntaryhmän edustajaksi, mistä Väyrynen tiedotti tiistaina. Tässä jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Väyrynen tuskin tulisi muodostamaan Kansalaispuolueen eduskuntaryhmää oikeuden päätösten myötä. Ryhmä on olemassa ainakin toistaiseksi.

Kilpeläisen puoluejohto toteaa tiedotteessaan, että ”juridisesti puolue uskoo Väyrysen erottamisen yhdistyksestä saavan lainvoiman elokuussa, mikä estää hänen esiintymisensä puolueen nimissä jatkossa”.

– Käräjäoikeuden asettaman toimeenpanokiellon purkamisen myötä Seppo Hauta-ahon ja Paavo Väyrysen esiintyminen kansalaispuolueen puheenjohtajina näyttäytyy oudossa valossa, ja tämä toivottavasti vauhdittaa Helsingin Poliisilaitoksen toimintaa epäiltyjen väärinkäytösten selvittämisessä, toteavat Kilpeläinen ja Kattelus tiedotteessa.

Kiistelyn alaiset kokoukset pidettiin maaliskuussa. Kansalaispuolue tiedotti 3. maaliskuuta, että Väyrynen on erotettu puolueesta. Seuraavana päivänä 4.3. puolue tiedotti, että ”Kansalaispuolueen sääntömääräinen vuosikokous ja sitä seurannut puoluehallitus valitsi kainuulaistaustaisen Sami Kilpeläisen jatkamaan puolueen puheenjohtajana ja seinäjokisen Piia Katteluksen varapuheenjohtajana”. Väyrynen kiisti kokousten lainvoimaisuuden, mikä johti nyt osin ratkaisunsa saaneeseen oikeuskiistaan.

Päivitys klo 13.51: Korjattu virheellinen tieto, että Väyrynen ei edustaisi eduskunnassa Kansalaispuoluetta. Eduskuntaan on maanantaina perustettu Kansalaispuolueen eduskuntaryhmä, jota Väyrynen edustaa. Lisätty Väyrysen kommentti.

Lue myös:

Paavo Väyrynen ja Kansalaispuolue kohtaavat oikeudessa – kumpi esiintyy laittomasti?

Paavo Väyrynen palasi eduskuntaan kovalla uholla